top of page

Neked mik a szegényítő szokásaid?

Szegényítő szokásaim
Lehet baromságnak hangzik, de vannak szegényítő és gazdagító szokások is. Az biztos, hogy a nincsbű” nem, a vanbó” lehet nem szegénynek lenni. A pénzügyi oktatás hiánya emberek millióit taszítja a mókuskerékbe, amit mellékesen jegyeznék meg, hogy angolul rat race-nak, azaz patkány keréknek hívnak, mely egy kicsit találóbb kifejezés. A mókus az egy tök jó portfólió menedzser amúgy is, mert mindenhova eldugdossa a makkocskáit meg a mogyeszokat a télre. Szóval maradjunk a patkánykerék kifejezésnél. A legtöbb ember észre sem veszi, hogy saját magát tartja szegénységben a szokásaival. Sajnos sokan ezt nem direkt csinálják, csak egy rossz élet-élési mintába szocializálódtak bele, vagy éppenséggel nem látják a saját hibáikat. Egyszer egy anyagilag rossz helyzetben lévő ismerősöm mondta azt, hogy adjak neki egy kiadás és bevétel tervezőt. Sajnos, ami ingyen van azt nem értékelik az emberek és ehelyett mindig eldicsekszik, hogy éppen milyen szép körömlakkot vettek vagy miegyebet. A legtöbb embernek a hónap végére azért üres a számlája, mert nem szereti amit csinál és holmi tárgyakkal szeretné megvenni a boldogságot. Sajnos ez soha nem az igaz és egyenes út az anyagi függetlenség felé. Az anyagi függetlenség útja sok tárgyi és időbeli lemondással tud járni hátszél nélkül, ami rendben van. Az embernek fel kell építenie az életét és ez nem mindig egyszerű. A legjobb pénz a passzív pénz, azután jön a félpasszív pénz, majd az a pénz, amiért gürcölünk. Természetesen vannak ezen belül alkategóriák, de ezt érdemes először ebben a formátumban emésztgetni.

Három emberről fogok mesélni. Legyen ez a példa: András, Beáta és Réka.


András 34 évesen csődbe ment, majd a nulláról építette fel ismét az életét. Először csak apróságokkal kereskedett, majd létrehozott egy céget. Mára már mindez automatizált és a befektetéseit is jól kezelte. Soha nem adta fel és éveken át keményen dolgozott a siker érdekében.


Beáta férje halála után ottmaradt a két gyermekével és a munkája mellett elkezdett a hétvégeken még termékeket árusítani, hogy támogatni tudja a gyerekeket, majd az évek alatt egy szép mellékjövedelmet épített fel magának. Csapatban dolgozik és tíz embert támogat mentorként. Heti szinten tennie kell azért, hogy ez működjön, de nagyon élvezi.


Réka megnézi Andrásról és Beáról a videókat a YouTube-on és azt mondja magának, hogy ez nekem soha nem sikerülhet. Mérges is rájuk és ad egy dislike-ot a videóra. Majd meggyújt egy cigit és elindul a három műszakba a baromfitelepre miközben arra gondol, hogy megint milyen jó lesz a hétvégi buli.


Szerinted melyikük nem hozza ki a maximumot magából? Miért?Ha többet szeretnél olvasni a pénzről, akkor rendeld meg a Tantárgy neve: ÉLET! című pénzügyi könyvemet, melyből könnyedén tanulhatsz meg pénzt befektetni magadtól is!A könyv tartalomjegyzéke:


Tartalom

Comments


bottom of page