top of page

Szegény szokásaim

Lehet badarságnak hangzik, de vannak szegényítő és gazdagító pénzügyi szokások is.


Az biztos, hogy a nincsbű” nem a vanbó” lehet nem szegénynek lenni. A pénzügyi oktatás hiánya emberek millióit taszítja a mókuskerékbe, amit mellékesen jegyeznék meg, hogy angolul rat race-nak, azaz patkány keréknek hívnak, mely egy kicsit találóbb kifejezés.


A mókus az egy tök jó portfólió menedzser amúgy is, mert mindenhova eldugdossa a makkocskáit meg a mogyeszokat a télre. Szóval maradjuk a patkánykerék kifejezésnél.
A legtöbb ember észre sem veszi, hogy saját magát tartja szegénységben a szokásaival. Sajnos sokan ezt nem direkt csinálják, csak egy rossz élet-élési mintába szocializálódtak bele, vagy éppenséggel nem látják a saját hibáikat. Egyszer egy anyagilag negatívan beállított barátnőm mondta azt, hogy adjak neki egy kiadás és bevétel tervezőt. Sajnos, ami ingyen van nem értékelik az emberek és ehelyett mindig eldicsekszi, hogy éppen milyen szép körömlakkot vett vagy mi egyebet. A legtöbb embernek a hónap végére azért üres a számlája, mert nem szereti amit csinál és holmi tárgyakkal szeretné megvenni a boldogságot. Sajnos ez soha nem az igaz és egyenes út az anyagi függetlenség felé. Az anyagi függetlenség útja sok tárgyi és időbeli lemondással tud járni hátszél nélkül, ami rendben van. Az embernek fel kell építenie az életét és ez nem mindig egyszerű. A legjobb pénz a passzív pénz, azután jön a félpasszív pénz, majd az a pénz amiért gürcölünk. Természetesen vannak ezen belül alkategóriák, de ezt érdemes először ebben a formátumban emésztgetni.

Túlköltekező pénzügyi szokások
Túlköltekező személy

Ma három emberről fogok mesélni, és utána utadra engedlek:


Legyen ez a példa: András, Beáta és Réka.


András 34 évesen csődbe ment, majd a nulláról építette fel az életét. Először csak apróságokkal kereskedett, majd létrehozott egy céget. Mára már mindez automatizált és a befektetéseit is jól kezelte. Soha nem adta fel és éveket keményen dolgozott a siker érdekében.


Beáta férje halála után ott maradt a két gyermekével és a munkája mellett elkezdett a hétvégeken még termékeket árusítani, majd az évek alatt egy szép mellékjövedelmet csinált magának, mert csapatban dolgozik és tíz embert támogat mentorként. Heti szinten tennie kell azért, hogy ez működjön, de nagyon élvezi.


Réka megnézi Andrásról és Beáról a videókat a YouTube-on és azt mondja magának, hogy ez nekem nem sikerülhet soha. Mérges is rájuk és ad egy dislike-ot a videóra. Majd meggyújt egy cigit és elindul a három műszakba a baromfitelepre miközben arra gondol, hogy megint milyen jó lesz a hétvégi buli.


Szerinted melyikük hozta ki a maximumot magából pénzügyileg? Kinek vannak befektetései? Ki tud passzív bevételt generálni?


Ha jobb pénzügyi helyzetbe szeretnél kerülni és anyagi biztonságban élni, akkor várlak szeretettel a Pénzügyi oktatólkubomba:


Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!
Comentários


bottom of page