top of page

Miért nem csapsz a kezedre, ha elköltöd az összes pénzed?

A 80/20 szabály


A 80/20-as szabály vagy úgynevezett Pareto-elv megalkotása egy elismert közgazdászhoz, Vilfredo Paretohoz köthető. Az elv a társadalomban jelentkező egyenlőtlen vagyonelosztást magyarázza, amelyet ma a megtakarítások kezelésénél is előszeretettel használunk. A szabály szerint a bevételeidet két részre kell bontanod. Így a jövedelem 20%-a lesz a megtakarításod és a 80%-a pedig szabadon elkölthető.

A legjobb, ha már a fizetés napján elkülöníted ezt a 20%-ot, hiszen így biztosan teljesíted a havi megtakarítási célodat. A 80/20-as ökölszabály lényegében egy egyszerűbb változata az eredeti elméletnek. Az első megközelítés Elizabeth Warren harvardi professzor nevéhez és lányához, Amelia Warren Tyagihoz köthető. Az eredeti szabály a bevételeket három részre bontja. Az internet segítségével számtalan olyan módszert és technikát találhatunk, amelyek a hatékony spórolásra irányulnak. Éppen ezért felmerül a kérdés: miért pont a 80/20-as szabályt alkalmazzuk? A válasz meglehetősen egyszerű.
Az emberek jelentős része nem tud annyi időt szánni a megtakarításainak és költéseinek kezelésére, hogy bonyolultabb költségkövető technikákat alkalmazzon. Ebből kifolyólag gyakran már a legelején feladják az emberek a megtakarítási terveiket. A 80/20-as szabály éppen azért népszerű, mert gyorsan és könnyen alkalmazhatjuk. A hangsúly a folyamat elején van, vagyis a fizetést követően egyből próbáljuk meg félretenni annak 20%-át. Ezt követően mindenki szabadon eldöntheti, hogy a fennmaradó 80%-ot hogyan és mire költi. Bármilyen vagyonépítési stratégiában gondolkozol, az első lépés az “először fizess magadnak” vezérelv, amelyet minden esetben figyelembe kell venni. Ez lényegében azt jelenti, hogy a fizetés napján tedd félre a megtakarítani szánt összeget, majd ezután kezdj csak el költekezni! Az alapelv előnye, hogy egyrészt így biztosan félre rakod azt az összeget, amelyet szeretnél. Másrészt pontosabb képet kapsz a szabadon felhasználható összegről, harmadrészt pedig nem kelt olyan hamis illúziót, hogy nagyobb a szabadon elkölthető összeg.

Ha már tökéletesen megy a 80/20-as szabály és tudod tartani a havi tervet, viszont valami többre vágynál, akkor az arányok változtatásával tesztelheted pénzügyi döntéseidet. Sokan használják az ökölszabály 60/40-es változatát, amikor a bevétel 40%-a lesz a megtakarítás, 60%-a pedig az elkölthető rész. Ha kevesebb fix költséged van, mert például nem kell albérletet fizetned, nincs hiteled vagy saját gépjárműved, akkor az arányok fordított változata is elképzelhető: 60% megtakarítás, 40% szabad felhasználás. Ez az utóbbi változat már nagyobb elhivatottságot igényel, viszont ne feledjük, ez is teljesíthető!Töltsd le a Tantárgy neve: ÉLET című könyv ingyenes első fejezetét még ma!


Ha ezt már megtetted, akkor pedig irány és rendeld meg az előrendelők között, hogy a leghamarabb a tied lehessen rengeteg hasonló pénzügyi ismeret!

Comments


bottom of page