top of page

Mi az a Fiat standard?

Korábban a pénzmennyiség értékes dolgokhoz kötődött. Tekintsük itt az arany standardot, ami angolul “Gold Standard”. Tehát az, hogy mennyi pénz volt forgalomban, attól függött hogy mekkora aranykészlete volt egy országnak. Ezáltal a forgalomba kerülő pénz mennyisége is jóval szabályozottabb volt, mivel nem térhetett el attól, ami az aranykészlet tekintetében létezett. De 1971 után, amikor Amerikában bejelentették, hogy a dollár nem lesz a későbbiekben magához az aranyhoz kötve, ez megváltozott. Hiszen ettől a pillanattól kezdve nem az aranystandard időszakáról beszélünk, hanem a Fiat időszakról. Tehát magának a pénz mennyiségnek ettől a pillanattól kezdve semmi köze ahhoz, hogy mennyi nyersanyag, mondjuk arany kerül be a gazdasági körforgásba. Szóval ez volt az a pillanat, amikor egy ország teljes mértékben szabad kezet kapott, hogy eldönthesse, mennyi pénzt nyomtasson. Ezt a gondolatot érdemes a befektetések területén is kritikusan kezelni, hiszen nagyon sokszor hosszútávon próbálunk következtetéseket levonni, például a részvénypiacon. De nem szabad elfelejteni, hogy a hosszabb adatsoroknál teljesen másképp került be a pénz a gazdaságba és emiatt a következtetéseink tévesek lehetnek hosszú távon!
Milyen módon kerül a pénz be a gazdaságba?

  1. A gazdaságba bekerülő új pénzt a jegybank az állam által kibocsátott kötvényekbe forgatja át és így kerül a pénz bele a gazdaságba.

  2. Hitel formájában. Tehát, ami pénzt Te beteszel a bankba a számládra, annak a bank egy nagy részét kiadja valaki másnak hitel formájában, amit ez a személy aztán elkölt és a bankba ugyanennek a pénznek egy részét egy házvásárlás után megint beteszik, így annak az összegnek a töredékét ismételten kiadja a bank hitelként a következő személynek a kötelező tartalékráta levonása után. Így mint a gomba úgy sokszorozódik meg a pénz a gazdasági folyamatokban a tranzakciók által.
Ha többet szeretnél olvasni a pénzről, akkor rendeld meg a Tantárgy neve: Élet című pénzügyi könyvemet, melyből könnyedén tanulhatsz meg pénzt befektetni magadtól is!A könyv tartalomjegyzéke:


Tartalom


Comments


bottom of page