top of page

Shoppingolj okosan!

Havi ruha shoppingolás Kriszti módra :)


Sokan hónapról-hónapra felkeresik a mennyei pénzpazarló központot, hogy szerencsétlen “kismagukat” jól megjutalmazzák valami széppel, mert keményen dolgoztak érte, hogy ezt megtegyék. Ha te is hasonló vagy, akkor gratulálok, sikeresen teljesítetted a fogyasztói társadalom nemes patkány kerékbe vágott polgárjának a feladatát. Mindig kell a tükör és sajnos sokan azt hiszik ezt a próbafülkében kell megnézni. Sokszor említettem már, hogy a legnagyobb ellenséged magadnak tudsz lenni. Nekem ez a shoppingolás a mintám volt egészen 2016-ig, hiszen ezt láttam normálisnak, hogy hozzuk haza a lomokat és így többet moshatunk, többet vehetünk felé és ismételten csak a földi javakkal elégült ki a lelkünk valami tartalmas helyett és ürült ki a pénztárcánk a saját biztonságunk hátrányára.

Lehet, hogy nem jó az út, amit mondok, de a szélsőségesség is csak abban az esetben működik, ha ténylegesen van értelme és egy valós célod.Elmondom mit nem teszek én meg és ezzel mennyit takarítok meg egy évben. Nekem ez ugyebár egy természetes dolog és észre sem veszem, de most a kedvetekért összeszámolom.


Egy pillanatra elgondolkodtam reggel 6-kor amikor ezt a bejegyzést írtam, hogy a rajtam lévő bőrkabát, póló, nadrág mennyibe került. Nagy fejszámolásom közepette rájöttem, hogy a farmerkabát amúgy anyukámé, amit egy hete keres, az alatta lévő pólót ajándékba kaptam és a zarás gatyám valahol vettem 3 euróért. A másik oldalról a kiegészítőket vizsgáltam meg és rájöttem, hogy a fülbevalóm, automata órám és gyűrűm, nyakláncom, karkötőm legalább 2000 Eurót ér.


Szóval akkor mesélek nektek, hogy hol spórol egy nő aki, 800 ezer Forintnyi ékszert hord reggel és mellette 1200 Forintos a szettje.


Mégis miért nem rontom el az életet?


Ruha:

Sokan ezt értékelik a hobbinak. Általánosságban véve egy nő lazán elkölt havi 30 ezer Forintot ruhára, ha megteheti. Évi 360 ezer Forint. Én nem veszek új dolgokat. Vettem már ruhát zsákban, piacon, zsákszámra ingyenes ruhát elhozok és anyukám előszeretettel vesz nekem minden évben néhány darabot. Hordom barátnők levedlett dolgait és a megvagyok vele, akkor tovább adományozom. Idén vettem magamnak nagyjából 30 ezerért ruhát. Ebben van egy sárga turis top, amit 1300 Forintért szereztem be és 3 egyforma nyári ruha és egy fehér póló, amit a Tally Weijlbe vettem negyede áron összesen 15 ezer Forintért. Ha még egyszer erősen megsüt a nap idén, akkor valószínűleg még kiadok 30 ezer forintot idén ruhára. A szekrényem átnézése után rájöttem, hogy volt még további 12000 Forintnyi kínais portyám, ahol két nyári ruhát vettem, amikor a nyári szandálomat is vettem. Ezt lent hozzáadom az összegzésbe.


Ékszer:


A hölgyek előszeretettel vásárolnak maguknak ékszert. Én a piacon veszem ha találok, vagy kapok ajándékba. Nekem ez szerintem nincs évi 10 ezer forint. Tudok olyan ékszer mániás barátnőt, aki havi 10 ezret kiad fülbevalókra és karkötőkre. Ismételten 120.000 Forint mínusz nekik. Én ide sorolom az óráimat, de azok befektetések és külön kell kezelnem, mert azokat én azért veszem meg, hogy bármikor eladhassam haszonnal.


Cipő:

Aki ismer és tudja, hogy mennyire spúr vagyok ezekre a dolgokra, az tisztában van vele, hogy itt is az árérzékeny vevők közé tartozom. Talán 50 ezer forintért veszek összesen cipőt az idei évben. Általában egyet hordok halálra. Nagyon tetszett egy CCC-s szürke csizma, ami 12 ezer forint volt, de mivel ennyit nem adok ki érte felírtam a listámra és otthagytam. Három hétre rá 6000 forintért vettem egy szinte teljesen ugyan olyat egy kínaiban. Ezt nagyjából 2-3 szezont hordom, vagy amíg le nem esik a lábamról. Van még egy csodálatos 6 ezer Forintos nyári papucsom egy 3 ezer Forintos kínai szandálom is valamint két sportcipőm az idei évben. Anyukámból kiindulva, aki idén már megvette magának a 3. nem kényelmes harmincezer Forintos cipőjét arra a következtetésre jutottam, hogy egy átlag nő erre a célra nagyjából 150.000 Forintot költ egy évben. Nagyjából 4-5 pár cipőt kaptam is.


Kiegészítő:


Táska, Sál és társai, átlagnő évi 70 ezer alaphangon. Én kaptam idén egy barátnőmtől egy táskáért cserébe 3 másikat, ami neki nem kellett. Egy kicsi gurulós bőröndöt vettem 19000 Forintért, hogy ne terheljem a vállamat. Egy ilyen mini fekete utazós banyatankot, hogy a repülőre fel tudjam vinni. Dubai-ban például semmilyen ruhát nem vettem idén, Korfun vettem Bitcoinos pólót és Luna-val fizettem, ami olyan mintha ingyen lett volna. Kacatot, amit hazahoznék a családnak, már nem veszek erről is leszoktam, mert felesleges. Helyette olyat szoktam, amit meg lehet enni és kész. Anyukámnak vettem Korfun egy 30 eurós kasmír sálat így azt tudom egyedül az idei évre ide tenni. (12.000 Forint)


Körmös:


Egy évben nagyjából kétszer kap el az isteni sugallat, hogy nekem körmöshöz kell mennem. Ebből egy pont most volt és mivel majdnem hétezer Forintot fizettem úgy döntöttem még ritkábban lesznek ilyen sugallatok. Van egy körmös szettem amit két éve vettem használtan 17 euróért. Ehhez szoktam néhanapján egy fedőlakkot venni, tehát évi nagyjából 5 ezer forintot költök még rá. Utoljára év elején voltam körmösnél és akkor 5 ezer forint körül fizettem plusz borravalóval ez nálam 20000 Forint. Ez így egy évre, hogy a többi alkalommal magam csinálom nekem 17000 Forintot jelentett az idei évre. Mások három hetente járnak karmincákat csináltatni. Legalábbis ez a társadalmi elvárás egy unatkozó háziasszony felé. Ez három hérte leosztva évi 17 köröm, amit ha csak 5000 Forinttal számoljuk a jelenlegi árakon, akkor kerekítve 87000 Forint a vége és mivel az ember a körmösével nem spúr és hagy borravalót legyen 90000 Forint.


Smink:


Én idén semmit nem vettem és már nem is fogok szerintem. Nem igazán sminkelek és ha veszek is a DM-ben a legolcsóbb dolgokat kortom magamnak össze. Arc és testápolásra, mivel aknés a bőröm hajlamosabb vagyok kiadni. Szerintem egy évben ez sem haladja meg nálam a 30.000 Forintot. Ebben benne van egyébként nálam a naptej és társai is. (A múltkor találtam a strandon a nap végén egy teli 50 faktoros naptejet, így mondjuk könnyű.) Parfümöt csak ha kapok akkor van. De mindig van egy 5-6 darab forgóban. Tusfürdőd sem veszek, mert karácsonykor mindenki azt gondolja, hogy büdös a másik és az az ajándék, talán 1-2 dobozzal egy évben. Idén az arcomon ráncokat halucináltam így egy öt alkalmas lézeres arcfiatalításon is jártam, ami borravalóval került 30.000 Forintba. Kozmetikushoz évi néhányszor járok ez sem haladja meg így összesen a 30.000 Forintot, Egy átlag nő sminkre és társaira egy kozmetikusra egy évben ismételt 200.000 Forintot ad ki.


Fodrász:


Egy évbe nagyjából egyszer megyek el fodrászhoz és azt is csak akkor, ha nagyon nagy kedvem van, vagy nagyon elrontottam a hajam. Ez az idei évben kirívóbb volt, mivel többször rontottam el a hajam, de összességében véve ha növesztem a hajam, akkor én festem és egy hónapban 1-2 festés van. Most egyébként próbálom megint növeszteni, így a festések számát is ritkítom. Évek óta a legolcsóbb hajfestékeket veszem. Nincs kedvenc márkám. Egy évben a hajamra nagyjából mindennel együtt költhetek 40.000 Forintot. Ebbe benne van az összes szerencsétlenkedésem, a fodrász, a festék, a hajápolószer és a sampon is. Nagyon ritkán szoktam 1-1 pakolást tenni. Más nő havonta ad ki egy hajfestésre 12 ezer forintot. Én, akinek az idei évben több olyan hónapom volt, hogy a bevételem lazán meghaladta a millió forintot teszem fel nektek rózsababa arcú barátosnéim: Mi a francból finanszírozzátok ezt az évi 144 Ezer forintot? Az tíz évben majdnem másfél millió forint. Megáll az eszem. Nekem ez vérért kiált. Igen, van, hogy elcseszem. Na és? De ennyi pénzt kiadni csak egy fodrászra nekem nem fér bele, mert magam és a hosszú távú céljaim ellen tennék.

Átlagfogyasztó

Én

Ruha

360.000

72.000

Ékszer

120.000

10.000

Cipő

150.000

50.000

Kiegészítő

70.000

31.000

Körmös

90.000

20.000

Smink

200.000

90.000

Fodrász

144.000

40.000

Kiadás

​1.134.000

313.000

Amikor azt mondom az élet az apróságokból áll és itt kezdődik a tudatosság, hogy idén cukorból és levendulából meg olajból kevertem ki magamnak 5 üveg body scrub-ot, akkorkezdik érteni meg a filozófiám. És kijött a különbség, látjátok. Itt a rajtam lévő ékszer ára, amire az elején még lehet irigykedtél is. Igazából neked is lehetne minden évben egy ilyened. Én tíz év alatt 9.852.000 Forinttal többet tudok befektetni a szokásaim végett, mint te semmiféle extra bevételt nem figyelembe véve. Úgy, hogy nagyjából dupla annyit keresek, mint te legalább, nem azt jelenti, hogy dupla annyit költök. Ez a fogyasztói társadalom legnagyobb badarsága! Ezt amúgy akkor kezdtem el megtanulni, amikor szinte semmi bevételem nem volt. Jól láthatod, a gazdagság sokszor az apró döntések sorozatának a folyamatos tudatos cselekvése.


Mondd csak, neked mi a kifogásod, hogy szegény vagy?

Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!
Comments


bottom of page