top of page

Optimism


Az optimism az Ethereum második legnagyobb optimistic roll up-os L2-es megoldása az Arbitrum után. (TVL 856.43m). A Május 31-i nagy hírt vert az Airdropja sokaknak felcsillantotta a szemét, hiszen nagyjából 250 000 tárca cím tudta begyűjteni az OP Kriptovalutát. Miután az OP a tőzsdéken listázva lett egy - 40%-os áresés történt a túlkínálat végett, ami teljesen normális jelenség. Tehát ha valamiből Airdroppot kapsz és tudod, hogy sokan mások is, akkor számolj nagyobb eladásokkal.


https://coinmarketcap.com/currencies/optimism-ethereum/


Fontos dolog lenne tisztázni, hogy mi a különbség az optimistic és a ZK, azaz zero knowledge rollups között? Egyáltalán miben különbözik az Arbitrum az Optimism-től. (Mind a kettő Layer 2-es megoldás)


Egyáltalán miért olyan az optimistic rollup, mint a szent grál, ha az Ethereumról beszélgetünk?


  1. CryptoKitties (2017), 2020 DeFi nyár-ban, 2021 bull market egy nagy közös van. A hatalmas nagy kereslet (demand), azaz aktivitás (activity) az Ethereum irányába. Tehát vannak kiemelkedően aktív időszakok ebbe az iparágba. Ami azt jelenti, hogy megnövekedtek a tranzakciók költségei, tehát hatalmasak lettek a gas feek. Tehát a mindennapi felhasználók azt tapasztalták, hogy iszonyatosan drágák a tranzakciók. Ugyebár mit csinálunk mi felhasználói oldalról? Mi a tranzakciókkal versenyzünk, azaz licitálunk. Mi megy gyorsabban végbe?

  2. Pontosan emiatt a probléma miatt sok különböző Ethereum fejlesztőcsapat kiéleződött a skálázás problémájára, valamint maga az Ethereum Community is kereste erre a megfelelő megoldásokat.


Azt tudnotok kell, hogy a könyvemben is sokat beszélek a skálázhatóságról.


Ugyebár az alapgondolat az, hogy van egy úgynevezett trilemma: Scalability, interoperability és a security.


Általánosságban véve három módja van annak, hogy az Ethereum skálázható legyen. Ugyanez igaz egyébként más blokkláncokra is.


  1. Skálázni a Layer 1-es Blokkláncot

  2. Layer 2-es skálázás

  3. Sidechainokat (oldalláncokat létrehozni - EVM kompatibilise) a Layer 1-es megoldás mellé.


  1. Pont most látjuk azt, hogy az Ethereum esetében a megoldás az Ethereum 2.0-ás változtatja a skálázási megoldást. Tehát maga a merging és a sharding. A Sharding meg tudná gyorsítani az Ethereum TPS-t, főleg ha rollupokkal lenne kombinálva.

  2. A Layer 2-es megoldásoknál vannak az úgynevezett csatornák, amit teljesen biztosítva vannak az Ethereum által, tehát az Ethereum biztonsági mechanizmusait használják.

  3. A side-cahinek nem hagyatkoznak például az ethereum konszenzus mechanizmusára, hanem saját modelljeik vannak.


Maga a Rollup a mind a Layes 1-es megoldások és a sidechainek technológiájából a legjobbat használja fel. Tehát például az Ethereum biztonságát használja.


De akkor mi is az a Rollup? Ez egy skálázási megoldás, tehát a tranzakciókat a Layer 1-es rétegen kívül vitelezi ki (execution). DE! Teljes mértékben megjeleníti a tranzakciós adatokat a Layer 1 rétegen.


Ha a tranzakciók megtörtékken egy sidechain-en, akkor a következő dolog, ami történik, hogy ezeket úgymond egy csomagként felöletik és posztolják őket például a fő Ethereum hálózaton. Tehát ez a rollup - Magyarul talán jó kifejezés rá a felgöngyölés.


A következő kérdés az, hogy honnan tudja az Ethereum hálózat, hogy a felgöngyölt adat az valós és nem valamilyen rosszakaró harmadik fél által lettek közölve?


  1. Az optimistic rollupok úgynevezett fraud proof-okat használnak (csalás bizonyítéka)

  2. A ZK rollupok pedig úgynevezett validity proof-okat (érvényesség igazolása)


Optimistic rollup: Az L1-es megoldásnak posztolja tovább az adatot. Tehát ha az adat megfelel, minden rendben van. Tehát a nevéből eredően, ha optimista a történet vége, akkor semmilyen más munkafolyamatot nem kell elvégezni. Ha egy hamis tranzakció kerül be a rendszer, akkor annak képesnek kell lennie megkeresni az utolsó jó megoldást, recovery-t csinálni, azaz helyreállítást és megbüntetni a helytelenül cselekedő egységet. (slashing)

Érdekes tény egyébként, hogy a rendszer akkor is felismeri a problémát, ha egy darab tisztességes egység felügyeli a rendszert.


Zk rollup: A zero knowledge rollup esetében minden adat tovább lesz posztolva a Layer 1-es megoldásba és egy úgynevezett kriptográfiai bizonyíték is beletartozik, amit ZK-Snark-nak hívnak. Ha valamilyen adat rendbe van azt azonnal megerősíti a Layer 1-es rész és ha az nincs rendben, akkor a Layer-1 elutasítja.


Az idő is egy fontos tényező. Az optimistic rollup-nál egy kicsit több idő kell a rendszerben a véglegesítéshez. Tehát időt kell adniuk a rendszer résztvevőinek az ellenőrzésre. Ez után történik csak a tranzakciók rendszerbe való beírása. Itt maga a withdrawal periódus akár 1-2 hét hosszúságú is lehet. Erre egyébként vannak liquidity providerek, akik kis díj ellenében ezt hamarabb lehetővé teszik. (Hop protocol, Connext)


A Zk rollupok esetében nincs meg ez a hosszú withdrawal időszak. Amint a validity proof végbemegy a Layer 1-ben a pénzösszeg is szabadon kezelhető.


Mindennek megvan az előnye és a hátránya is. A technológia komplexitása miatt sokkal nehezebb egy EVM kompatibilis zk rollupot létrehozni. A Zk rollup több energiát is vesz igénybe, mint az optimistic rollup.


Ugyebár ha az Ethereum Rollupjairól beszélgetünk, akkor az Optimism és Arbitrum a két nagy entitás, amikről érdemes beszélgetnünk.


Az optimism a Synthetix-el és az Uniswappal is együtt is dolgozik, az Arbitrum pedig már a saját verziójával operál a main neten.


Arbitrum launchok: Uniswap, Sushi, Bancor, Augur, Chainlink, Aave


Arbitrum partnerség: Reddit (jutalmazási rendszerük skálázása)


Optimism partnerség: Maker Dao (Dai híd és gyors L1 es withdrawalok)


További optimistic rollupok: Fuel, OMG csapata az OMGX-el és a Crartesi

További zk rollupok: Loopring, Hermez, ZKTube, Aztec, StarkWare, zkSync


A rollupok segítenek a felhasználóknak nagy aktivitási időszakokban részt venni az ethereum hálózatában kedvezőbb költségekkel és gyorsabb megerősítési időszakokkal.


Rollupok kihívásai: komponálhatóság, frakcionált likviditás, jelen pillanatban az Ethereum rendszere nem elegendő az összes rollup megfelelő működtetéséhez.


Nagy kérdés, hogy a jövőben, ha az ETH merge meglesz, akkor elegendőek lesznek-e a sidechainek vagy kellenek-e ténylegesen a rollupok? Tehát az ETH rollup költségek drágábbak, mint a sidechainek, mert az Ethereumot továbbra is meg kell fizetni.Optimism számokban és adatokban, https://www.optimism.io/:


1 Milliárd dollár megspórolva gas fee-ben

800 millió dollár on-chain érték

1 Millió dollár adományozás (kb senkit nem érdekel)

A legjobb felhasználói és fejlesztői élmény-t ígéri

Ár most: 1,2 Euro, rally július óta, majd augusztus eleje óta visszaesés tapasztalható.

MAX: 4,55 Euro LOW: 0,399 Euro

CMC hely: 113

Watchlist: 35.382

Vehető: Binance, KuCoin, coinbase, Huobi, Bybit, Crypto,com

Max Supply: 4,294,967,296 : c.a 4,3 milliárd

Holders: 105.320

Nonprofit szervezet

2021 Mainnet liveKadena


PoW rendszer - környezettudatosság szíven döfése 2022-ben

Azért az egy kicsit erős, hogy Bitcoin és Ethereum gyilkosnak hívják magukat.

Végtelen skálázhatóságot ígérnek

Frissítherő okosszerződéseket

Konszenzus mechanizmust a chainweben


Csapat: Régi J.P. Morgan csapattagok (feltalálók), Diesney, Microsoft..


Befektetőik: InBlockchain, SV Angel, Limitless Crypto Investment, Multicoin Capital (Soha nem hallottam róluk… nincs az az old money feelingem)


Mit tud/Ígér? Biztonságosabb Smart Contract, példátlan PoW biztonság, Ipari áteresztőképesség, Native Oralce, Decentralizált Hidak, Multi Láncú Valuta, Haskellel építve (Cardano is használja, de rohadt nehéz rajta fejleszteni)


Ami nekem egy abszolút red flag: Weboldal White paper: Page not found. (2021 November- YouTube videók)Kijelentették magukról, hogy nincs versenytársuk. Ettől nagyjából hanyatt vágtam magam, mert maga a blokklánc az egy versenypiac. Szerintem ezen a mondaton hasonlóan jól röhögnek az ETH, Sol és a Near fejlesztői is, de maguk a Cardanon építők is és a többiek…


Az nem vízió, hogy egy tokennak, coinnak mennyi az ára! Mennyire lehet, mennyi x-re van nagyjából.


Az a vízió mit tud! És kb fele hanta panta, amit írnak.


Továbbra is azt vallom, hogy az bányásszon, aki ért hozzá. Ha az ETH áttér PoS-re raklapszámra lesz olcsó felszerelést venni.


Gondolatmenet, ami nem fér a fejembe: Befektetsz azért bányász felszerelésre, hogy a jövőben kibányászd azt, drága elektromos áram mellet, amit amúgy azon a pénzen ha megvennél leht nagyobb lenne a nyereséged. Mondjuk a Kadena esetében még ez sem igaz, mert 2021 Novembere óta mélyzuhanásban van. Soknak vártok a csodákra, de igazából itt a technológia fog nyerni.


De hogyan is működik a Kadena gas station? Maga a Kadena az első olyan protokoll, ami publikus blokklánc applikációkat privát blokklánc applikációkkal kombinál és ezzel létrehozták a világ első crypto gas station-jét a blokkláncon.


Mi a legnagyobb előnye a Kadenának? Az úgynevezett onboardning folyamat nehéz a Kriptoba (inkább drága Beutalás Cex, Tovább DEX: 1000 dollárnyi ETH-ból könnyedén lesz 800 Dollár). A Kadena pedig ingyen viszi végbe a tranzakciókat.


A nagyvállalatoknak van benne potenciál. És még inkább teletömi a zsebüket.


Maga a Kadena igazolja az égetést az egyik blokkláncon és leképzi az eszközt a másikon.


A Zelcore az az alkalmazás amin keresztül meg tudod ezt például valósítani. Minden egyes blokkláncon ugyanaz a címed itt.


Gondolat: Bitcoin ihlette, de Bitcoin killer. A Bitcoint nem érdekli ki kakaskodik neki..


2020 ban 10 ről 20 láncúvá tették a Kadenát. Két másik lánc darabbal kell kommunikálni a láncoknak (technological jump). Ez maga a skálázás.


Okosszerződés: Pact

Kadena L2: Kuro: 8000 TPS, 500 nodes

L1 + 2: 480,000 TPS


Szinte nulla Tranzakciós költségeket ígérnek. De a fenntarthatóság kérdése igen csak homályos. Ha bányász vagyok, mennyi tranzakciót kell véghezvinnem, hogy egyáltalán egy dollárt keresek? 1,04 milliárd tranzakciót. Tehát ez a Tranzakciós mennyiség 2,5 x több, mint az Ethereumon az éves össztranzackiós mennyiség. Tehát ahhoz, hogy egy bányászgép kifizette magát 11 billió tranzakciót kell véghezvinni, ami évtizedek munkája. Addigra amúgy pont háromszor kell a bányászgépeket kijahítani a kukába.


Tehát akkor miképp is fizetik ki a bányászokat, mert amit elmondtam abszolút nem nyereséges!


A bányászokat tokenekkel fizetik ki. 1 milliárd tokenről beszélgetünk, melyből 700 milliót a következő 100 évben elosztva kapnak meg a bányászok.


Elvileg 10 millió tokent elégettek a launch-nál, Marketingre és társaira 9 év alatt szánnak 200 millió tokent, befektetőknek és a stratégiának 90 milliót.


Jelenleg csupán 20% a circulating supply. Ez 197 Millió - 2023-ra 305 millió lesz. Hozzá kell azt is tenni, hogy a bányász azért veszi, hogy aztán eladja a Kadenát, ami egyenes dump.

Az infláció tervezés elég vicces, hiszen a BTC-t másolják meg meg is ölik, aminek a 91%-a már ki van bocsátva ők pedig alig-alig járnak 20% kibocsátásnál és lineáris elosztást választottak.


Nagyon agresszív a marketing anyaguk, fele humbug, mindenki áldja őket a YouTube-on vaskos pénzekért és közben a Tokenómiába a Team úgy tesz, mintha semmit nem kapnának. De ha az adatok mélyére ásunk, akkor látható, hogy a Team a Tokenek közel 60%-val rendelkezik és ez nagyon lassan fog változni.

Abszolút félrevezetők az online anyagaik. Technikailag ki van jelentve, hogy a kibocsátást bármikor megváltoztathatja. Aminek 0% köze a híres neves decentralizációról amit szajkónak. A weboldalaik egy része is teljesen el van tűnve. Ha a token elbukik, semmi nem marad a bányászoknak ösztönzésképp. A biztonságuk nem igazán átlátszó. Abszolút centralizált képet kapunk szakmailag.

Tehát egy év alatti bányászati nyereség 7 millió token, ami jelenlegi 1,62 Eurós áron 11,340 Millió Euró.

De ha a Kadena ára dumpol lesz-e még valaki aki akarja bányászni?Abszolút nem aktív a Guthub oldaluk! 3 Dev van csupán rajta. Tehát mindent elzártan csinálnak a világtól.


A skálázáshoz szimplán új láncokat adnak hozzá.


Én saját magam abszolút nem vagyok neki a fajna.
BUSD


2019 Szept 5.én hozták létre: 3 éves évforduló. Cél: Nagyobb emberi elfogadottsága a Kriptovalutáknak.


Ha belépsz a binance-ra, sima stabil valuta. Ha pénzt depozitálsz, akkor 1,8%-os költség után megkapod a feltöltésed Pl. Euróba és azt el tudod kereskedni BUSD-vé. Sokkal olcsóbbak a BUSD kereskedési költségei, szóval kereskedőknek egy jó választás.


A Coinmarketcap 6. helyén van. Ebből is látszik a hatalmas kereskedési mennyiség a Binance-on. Ez egy a NYDFS-által szabályozott stabilvaluta. (New York Department of Financial Services)A stabilvaluta egy olyan fajta kriptovaluta, aminek az ára egy Fiat Valuta által van biztosítva. (Jó vannak Algoritmikus Stabilvaluták is, de a Luna példáját nem kell szerintem most felmelegetnem…) A BUSD felett a PAXOS nevű szervezet végzi a felügyeletet és a háttér összeget úgynevezett FDIC-Biztosított amerikai bankok biztosítják.


1 BUSD mindig egyenlő sokkal egy US Dollárral

A Háttérben 96% készpénztartalék valamint 4% úgynevezett US. Treasury bill-ben áll.

A Paxos nevű cég blokklánc technológiát alkalmaz és a Binance-al való partnersége terméke a BUSD.


A Stabilvaluták hídként szolgálnak a Fiat valuták és a Kriptovaluták között.


Egyszerűsíti a kereskedést és az adózás előtt letisztázhatjuk a gondolataink, valamit jobban kamatozik, mintha a pénz csak a bankban állna. Továbbá meg tudjuk magunkat védeni vele az árvolatilitástól.


Megveheted: Dikert a Binance-on, Paxos felhasználóként, Crypto.com on


Comments


bottom of page