top of page

Mi az a kriptovaluta és hogyan működik?

A digitális kriptovaluták növekvő jelentősége miatt fontos, hogy időben elkezdjük megismerni őket. A kriptovaluták eltérnek az államilag kibocsátott pénztől, és egy új, szabályozatlan gazdasági világot hoznak létre, amely lehetőséget biztosít mindenki számára a pénzügyi eszközökhez való hozzáféréshez. Bár a kriptovaluták algoritmusai és adatstruktúrái komplexek, ma már elérhetőek a legtöbb ember számára is. A kriptovaluták különböző szemléletek szerint értelmezhetők: szoftvermérnökök számára technikai alapokról beszélnek, bankárok és szabályozók pedig a populista mozgalmakról beszélnek. Befektetők számára a kriptovaluták a jövőjükre és családjukra való gondoskodás lehetőségét veti fel egy újraszervezett világban. Ezen okok miatt érdemes elkezdeni tanulni a kriptovalutákról, de ha csak saját magunknak szeretnénk pénzügyi hasznot elérni már azelőtt bele kell kezdeni a kriptovaluták megismerésébe, mielőtt pénzt fektetnénk bele.

A kriptovaluta mai értelemben véve a világon elsőként 2009-ben jelent meg, amikor a Bitcoin elindult. Azóta számos új kriptovaluta került bevezetésre, amelyeknek eltérő céljai és funkciói vannak. A Bitcoin például a privát és decentralizált fizetési rendszert törekedett létrehozni, míg más kriptovaluták fókuszában a pénzügyi eszközök digitális elérhetősége áll. A kriptovaluták alapját a blokklánctechnológia képezi. A blokklánc olyan adatbázis, amely folyamatosan bővülő láncolatot tartalmaz a tranzakciókról. Minden tranzakció a blokkláncon végleges és ellenőrizhető, ami jelentősen csökkenti a csalás lehetőségét. A kriptovaluták esetében a blokklánc segítségével a tranzakciók biztonságosak és nyomon követhetők, így a kriptovaluták eltérnek a klasszikus pénznemektől. A kriptovaluták népszerűségét növeli a decentralizált fizetési rendszer, amely lehetővé teszi a tranzakciók közvetlen elvégzését anélkül, hogy egy központi szervnek be kellene számolnunk az utalásról.


A kriptovaluta lényegét a blokkláncon alapuló technológia adja. A blokklánc egy publikus adatbázis, amely rekordot tart a tranzakciókról, és egy biztonságos módja annak, hogy nyomon követhető és ellenőrizhető legyen a kriptovaluták mozgása. A blokklánc a kriptovaluták egyik legnagyobb előnyét jelenti, mert lehetővé teszi a pénzügyi tranzakciók biztonságos és transzparens nyilvántartását.


A kriptovaluták decentralizált rendszerben működnek, tehát nincs szükség egy központi intézményre vagy szervre a tranzakciók kezelésére. Ehelyett a hálózat peer-to-peer alapú, amelynek következtében a felhasználók közvetlenül kommunikálhatnak egymással a tranzakciók lebonyolításához. A kriptovaluták biztonsága a titkosítási algoritmusokon alapul, amelyek biztosítják, hogy a tranzakciók rejtettek maradjanak, és csak az érintett felek tudják ellenőrizni őket.

A kriptovaluták folyamatosan növekvő népszerűségéről számol be a világ, és a vállalatok egyre inkább fogadják el őket fizetési módként vagy képeznek kriptodeviza tartalékokat. A kriptovaluták jövőjével kapcsolatban számos spekuláció létezik, de biztos, hogy ezek a digitális valuták nagymértékben befolyásolják a pénzügyi világot, és hatást gyakorolnak a fizetési rendszerekre és a kormányzati szabályozásra is. Azok, akik érdeklődnek a kriptovaluták iránt, érdemes megfontolni a befektetést, de fontos tisztában lenni a piaci volatilitással és a kockázatokkal is, hogy tudatosan hozzák meg a döntéseiket. Ennek a lefelső lépése az önfejlesztés és a tanulás, különben könnyen kriptocsalások áldozatává válhatunk.


A kriptovalutákkal kapcsolatos bevezetések mindig tartalmazzák a „blokklánc” szót, de ponotosan mi is a blokklánc? A blokklánc egy elosztott adatbázis, amely nyomon követi a kriptovaluta tranzakciókat. Bár a blokkláncok és a kriptovaluta a kezdetektől fogva összefonódott, különböznek egymástól. A blokklánc architektúra a virtuális pénzen kívül számos célra használható, és a digitális valutákat nem kell implementálni a blokkláncokon. A világ jelenlegi kriptovalutái azonban blokkláncokon alapulnak, mivel a blokklánc architektúra egyedülálló technikai előnyöket kínál.

Érmék és tokenek

A kriptovaluták egységeinek, mint az érmék és tokenek, megkülönböztetése fontos, mert egymástól különbözőek. Az érme olyan natív pénznem, amely egy blokklánc része, például az Ether az Ethereum blokklánc érméje. A kriptoérmék között megtalálható a Bitcoin, a Ripple, az Ethereum, a Dogecoin, a NEO és a Litecoin. A tokenek pedig másik blokklácra épülnek, például az Enjin Coin, vagy a SAND, amelyek az Ethereum blokklácra épülnek. Egyik kiemelkedő különbség az érmék és a tokenek között, hogy a blokklác tranzakciós díjait általában a blokklác natív pénznemével kell fizetni, mint például az Ether. Ennek átváltása és fizetése automatikusan is történhet a háttérben, de lehet, hogy szükség lesz némi Ether tartalék tartására a tárcában, attól függően, hogy milyen tokeneket használunk és milyen alkalmazást használunk.


Biztonságos-e a kripto?

Úgy tűnik, hogy a kriptopénz-befektetők rendszeresen vannak kitéve hamisításoknak és hacker támadásoknak, amelyekről hírek érkeznek. Néhány ilyen veszteség évekkel ezelőtt olyan tőzsdéken történt, amelyek nem biztosítottak megfelelő biztonsági intézkedéseket az ügyfelek pénzének védelmére. Más veszteségek bizonyos alkalmazások, különösen a DeFi alkalmazások szoftverhibáiból adódtak. Ennek ellenére a kriptotechnológia maga meglehetősen biztonságos, hiszen a blokkláncok megváltoztathatatlan nyilvántartást biztosítanak a tranzakciókról, és amíg senki nem fér hozzá a számlájához, a kriptopénzek biztonságban vannak.


A kriptovaluták jövője

Úgy tűnik, hogy a kriptopénz-befektetők rendszeresen vannak kitéve hamisításoknak és hacker támadásoknak, amelyekről hírek érkeznek. Néhány ilyen veszteség évekkel ezelőtt olyan tőzsdéken történt, amelyek nem biztosítottak megfelelő biztonsági intézkedéseket az ügyfelek pénzének védelmére. Más veszteségek bizonyos alkalmazások, különösen a DeFi alkalmazások szoftverhibáiból adódtak. Ennek ellenére a kriptotechnológia maga meglehetősen biztonságos, hiszen a blokkláncok megváltoztathatatlan nyilvántartást biztosítanak a tranzakciókról, és amíg senki nem fér hozzá a számlájához, a kriptopénzek biztonságban vannak.

Hogyan kezdj bele?

A lehetőségeid tárháza szinte lehetetlen, ha a tanulást vesszük alapul, mégis szívesen ajánlom neked a saját könyvemet, ami magyarország legnagyobb könyve a kriptovalutákról. Ennek a könyvnek a címe a Kriptovalutákról Konyhanyelven és akár magyarország bármelyik könyvesboltjában megtalálod ezt a kriptovaluta könyvet. Egy könyvből sok információt meg lehet szerezni és alapos tudásra tehetsz szert, de hosszú ideig tart egyénileg feldolgozni a tananyagot így szeretném javasolni neked a 6 órás online kriptovaluta tanfolyamomat, amelyből képes leszel centralizált és decentralizált kriptovaluta alkalmazok saját használatára és biztonságosan tudod befektetni a pénzedet, megóvva magadat a csalóktól, scamektől és azoktól az emberektől, akik biztos hozamokat ígérnek neked. Néhány tízezer forintból könnyedén megtanulhatod, hogy miképp kell eljánod a számodra ebben az új világban, ahol minden egyformának tűnik. Sokan már csak akkor kezdenek el tanulni a kriptovalutákról, amikor már késő. Ne te legyél ez a személy!


Hogyan döntesz?


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page