top of page

Miért kell a pénzügyi közvetítőkkel és tanácsadókkal vigyáznod és mire figyelj oda?

Figyelmeztetés: Több milliót is spórolhatsz ennek a tudásnak az ismeretében!


Elérkezett az ideje, hogy bemutassam számodra azokat a pénzügyi szakembereket, akikkel találkozhatsz úton és útfélen, de inkább a banki ügyeid intézése folyamán. Ezt azért szuper dolog tudnod, mert sokszor úgy tűnhet, hogy emberek ingyen és bérmentve látnak el téged minden szuper anyagi tanáccsal, hitelötletekkel, de igazából mi rejlik emögött? Van olyan egyáltalán, hogy ingyenes pénzügyi tanácsadás napjainkban? Fontos megértenünk, hogy a pénzügyi tanácsadók nem pusztán jótékonykodásból dolgoznak reggeltől-estig, hanem azért, hogy jelentős pénzügyi jutalékot kapjanak a nap végén a szerződéskötéseik után. Ez az színtiszta igazság, függetlenül attól, hogy észre vesszük-e ezt, mint ügyfél vagy sem. Fontos tehát megfontolnunk, hogy milyen piaci szereplőktől kérünk szakmai segítséget a pénzügyeink kezeléséhez. Ez a lenti lista segít nektek könnyedén eligazodni, így mielőtt elmennél egy szakemberhez hitelért, ötletért, biztosításért vagy más pénzügyi termékinformációért ezt nyugodtan olvasd el.1. Az ügynökök


Az a személy, aki egyetlen pénzintézet termékeit közvetíti és ajánlja neked. Az ilyen ügynökök általában a bankok és biztosítók fiókjaiban dolgoznak, de nagyobb ügyek esetén akár vígan házhoz is jönnek. Általában nyugdíjbiztosítások esetén kopogtatnak be hozzád egy előre egyeztetett időpontban.


Ne higgyük, hogy a tanácsuk a Szent Grál és igazság, hiszen kizárólag az általuk közvetített termékeket ismerik szakmailag jól. Ne felejtsük el, hogy ez az ügynök azért dolgozik, hogy pénzt keressen. Az ügynök ugyanakkor általában jobban ismeri a bizonyos pénzügyi szolgáltató által kínált termékeket, mint egy független pénzügyi tanácsadók.


Az ügynökkel akkor érdemes először beszélni, amikor már kiválasztottuk a számunkra legjobb terméket annál a bizonyos szolgáltatónál ahol ő dolgozik, és csak alá kell írni a szerződést vagy végső finomhangolásokat kell elvégezni egy-egy ügyben. Az ügynök jutalékot kap a szerződéskötésért cserébe, és azt ajánlja nekünk, amit a munkáltatója, vagy a szerződésben foglaltak megkövetelnek tőle. Az ajánlásait kritikusan/gyanakodva értékeljük, és mindig alaposan olvassuk át a dokumentumokat, mielőtt bármit is aláírnánk.


2. Alkusz és a többes ügynökök


A többes ügynökök és alkuszok nem csak egyetlen bank vagy biztosító termékét ajánlják, hanem akár többet is. Az alkuszok szempontjából előnyösebb, hogy jól átlátják a piacot és tapasztaltak különböző pénzintézetekkel és azok szolgáltatásaival kapcsolatban. Sajnos tudni kell azt, hogy az ajánlásaikat a magas jutalékot ígérő termékekre irányítják, ami problémát okozhat nekünk a későbbiekben. Az alkuszok közül a lakás, autó- vagy kockázati életbiztosítások összehasonlítására érdemes alkusz cégeket választani, mert nincs akkora különbség ezen fajta jutalékokban, így objektívebb tanácsot kaphatsz tőlük.


Az alkuszok számos kedvezményt kínálnak, amelyeket a fiókban dolgozó ügynökök nem tudnak adni, és jobb ajánlatokat is adhatnak, mint amit az online összehasonlító portálokon és kalkulátorokban találhatsz magadtól. Azonban van néhány biztosítás is, amelyeket ők nem közvetíthetnek, így ezekkel kapcsolatban nem tudnak neked segíteni. Ezért mindig fontos, hogy magad is tájékozódj az interneten vagy más személyeknél.


Az alkuszok jutaléka, amit utánad kapnak a szerződés összegétől függ, ezért nem jó ötlet tőlük megkérdezni, hogy milyen értékű biztosítás kötése lenne a legjobb számodra.

Az előzetes információk birtokában hallgasd meg a véleményüket, de végül magad döntsd el, hogy mi a legjobb a számodra.


3. Ingyenes pénzügyi tanácsadó, aki termékeket mutat be neked


Az ingyenes és független pénzügyi tanácsadó elnevezés valójában csak egy 21. századi trükk, mintsem valójában ingyenes tevékenységi kör. Ezek a személyek általában alkuszok és/vagy hitelközvetítők, akik bankok hiteleit és biztosítók termékeit közvetítik ki az ügyfeleiknek. A probléma onnan ered, hogy ezek az úgynevezett "pénzügyi tanácsadók" csak a kiemelkedően magas jutalékokkal járó termékeket ajánlanak neked, mert ez a megélhetésük és vállalkozásuk alapja. Sőt, nem tudnak olyan dolgokat javasolni számodra, mint állampapírok vagy brókerszámlák. Ezért az állításuk, hogy függetlenek lennének, sajnos nem igaz. Jobb kerülni őket, mivel nagyon jó a meggyőzőképességük és az általuk kínált termékek többet árthatnak a pénzügyeidnek, mint amennyit segíteni tudnának.


Ha szeretnél alkuszokat vagy hitelközvetítőket használni, legyél nagyon óvatos.

4. A privát bankár és befektetési tanácsadók


Ha már birtokolsz némi vagyon, akkor gratulálok! Innentől kezdve a bank kiemelt figyelmet szentel rád. Azonban nem érdemes, hogy higgy a kézzelfogható előnyökben, mert azok rendkívül korlátozottak lehetnek. Az igazság az, hogy csak egy kiemelt pénzügyi értékesítőt kaptál, aki drága befektetéseket akar eladni neked a fizetett munkaidejében.


A privát bankár a bank kiemelt értékesítője, akiknek nem éri meg az időt és a pénzt olyan ügyfelekre pazarolni, akik kevés vagyonnal rendelkeznek.

Ha van néhány tízmillió forintod, amit befektethetsz, akkor VIP ügyfélként számíthatsz a sales hívásokra. Magyarországon törvényileg nem engedélyezett befektetési tanácsot adni befektetési termékek közvetítése nélkül. Ez azt jelenti, hogy nincs valóban független befektetési tanácsadás Magyarországon. A privát banki szolgáltatások csupán egy csali. Bizonyos bankok és brókercégek kínálnak kedvezményes számlákat meghatározott összeghatárok felett, és ha ingyen kínálják, akkor azt érdemes elfogadni. Azonban óvatosnak kell lenned a "szakértőkkel", akik napközben felhívnak, és befektetési tippekkel próbálnak téged rávenni, hogy kereskedj, vagy drága befektetési alapot vásárolj.


5. Fizetős pénzügyi tanácsadók


Néhány tízezer forintos órabérét választhatsz egy személyt, aki neked abban az időben elmondja, hogy mibe lenne érdemes akkor befektetned. Ennek legalább látod a költség részét, de sajnos nem leszel tőle pénzügyileg tudatosabb személy.


A legnagyobb hibákat szeretném összegezni, bármiről is legyen szó. A fő probléma, hogy az emberek nem akarják megérteni a saját pénzügyeiket és egy-egy szakembertől várnák el, hogy csodát tegyenek. Néhány óra alatt nem fogsz semmiben profivá válni és legyen szó a személyes pénzügyekről vagy akár a kriptovalutákról, időt és energiát kell beletenned, hogy megértsd őket. Igaz, hogy ott lesz egy szakember, aki ajánl neked valamit, de nem fogod tudni és érteni, hogy az pontosan mi is, arról pedig ne is beszéljünk, hogy amikor a sokadik ilyen alkalmon ülsz, csak még bonyolultabb minden.


Az szerintem az egyetlen módja, hogy valaki folyamatosan és megbízhatóan jó pénzügyi döntéseket hozzon az ember, ha megérti a témát. Ha átlátja a termékeket és a befektetési lehetőségeit. Ha ezeket megértette, akkor még mindig kérhet külső segítséget termékválasztáshoz. Az óriási különbség van aközött, ha csak más emberek tanácsait követjük, vagy ha MI saját magunk döntünk egy pénzügyi termékkel kapcsolatban.


Ezért javaslom, hogy ennek a cikknek a folytatásaként létrehozott nagyon részletes anyagot is olvasd el, - 8 pénzügyi szolgáltatás, amiről tudnod kell! - amely bemutatja számodra a nyolc legelterjedtebb pénzpiaci terméket, és hogy ezekkel milyen hibákat tudsz elkövetni. Ide kattintva tekintheted meg ezt az anyagot, mint ÉletSuli tag:Ha pedig általánosságban szeretnéd a saját érdeklődésedet és kíváncsiságodat felkelteni a pénzügyekkel kapcsolatban, akkor rendeld meg A Takarékos Milliomos Képző című könyvemet:

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page