top of page

Tanulj a hibámból: Majdnem álommeló lett, de csődbe fulladt ez a pénzügyi tervem!

Volt az életemben egy időszak, amikor paradicsomot láttam még a víz is levert... Azt mondják a jó munkához idő kell, a rosszat meg gyorsan is el lehet végezni. Ezt csináltam fiatalon, mielőtt pénzügyi szakember lett belőlem


El nem hinnétek rólam, de diplomával elmentem paradicsomot pakolni és egy munkásszállóra Ausztriába. Azt mondják a kényszer nagy úr, de a tettvágy még nagyobb! Ez valamikor 2015 környékén lehetett, a diplomám évében. Adott egy lány, akinek elege lett Magyarországból és adott egy német hirdetés, hogy paradicsompakolásra “felvetetik a népet”. Én úgy döntöttem, hogy mindegy hova csak el innen.


Igaz, nem sokáig űztem ezt a mesterséget, de mégis megmaradt az emlék. Egy kifejezetten alattas vállalati és kiszolgáltatott dolgozói kultúra kellős közepébe csöppentem bele. A mai napig is kiráz a hideg a gondolattól, de akkor sokkal jobbnak tűnt, mint az első magyar minimálbérre bejelentett borítékba-csúsztatott százhuszonnyócezer’ egy ipari parkos sale-s pozíciótól, ahol a jutalékot úgy kellett a főnitől elkönyörögni, mint a paptól az utolsó kenetet húsvét után tajtig betütüzve.


Igen, így nagy lendülettel megindultam a világot megváltani. Mindezt a családi 350.000-nél egy darabbal sem kevesebbet látott kilométerrel rendelkező mutymurutty hordó kocsijával a kis családunknak. Mondjuk az púpig raktam lábossal meg mindennel is, mert életemben először beköltöztem valahova. Anyám könnyes szeme és csalódottsága, hogy az ő egyetlen drága pici lánya paradicsomot megy pakolni megingathatatlan volt, mint a Hofi politikai humora. Azt mondják jó dolog az ismeretlenbe menni, kivéve, ha egy gyárba mész dolgozni pajti!


Édes paradicsom, pénzügyi viccek
Paradicsomból pénz lett


- Az olyan tuti csak, mint amikor 16 évesen lementem a Balaton Soundra a bódéba árulni és azt mondták lesz napi 3 kaja-pia meg szállás. Ahhoz képes a felállított kecsua sátorban apámtól kunyerált kívülről rácelluxozott fekete nejlonzsákban aludni zuhogó esőben nem mondom, hogy fedte az ígéreteket. A helyzetet az sem javította, hogy a kecsua sátor egy vihar következtében indián sátorrá avanzsálta magát és a szánkba hulló esőt egy a sátor belső falán ívesen vissza-kecsuásító megoldással próbáltuk egy felfújt, de már csoffadt vízi matraccal ellensúlyozni. A helyzeten az sem segített sokat, hogy a beígért dínom-dánom helyett, mint a börtönlakók valami kajajegyet dobáltunk egy kosárba sorban állásnál és a menzás bácsi arra a híre, hogy vega vagyok megjutalmazott négy darab egy húszforintosnál nem nagyobb camembert sajttal! Na! pontosan ugyan így éreztem magam néhány évvel később, amikor ott álltam a konténer munkásszálló előtt és a helyi hónap dolgozói már majdhogynem úgy járkáltak közbe, mint varjak a döglött egeret a pusztáson. -

gazdag emberek szokásai


Szerencsére a nyelvi különbségek a segítségemre siettek és nem tudtak nekem világmegváltó romantikus munkásosztálybeli verseket szavalni, hiszen a szlovák akkori szerencsémre nem volt az erősségem, nekik pedig a magyar nem. Miután felcühültem az újonnan kinevezett élet terembe a motyómat, ami egy hostelnél nem volt se tágasabb, se kevésbé lakott még éjszaka elmondtam egy imát, hogy csak a munka ne legyen szar. Az első reggelen négy órakor indultunk és tisztán emlékszem rá, hogy úgy mentünk, mint törpök a bányába. Épp csak a hejj-hót nem énekeltük és daloltunk. Mondjuk dalolni kurva hideg lett volna, meg kedvem sem volt nagyon, mivel nem sejtettem mi vár rám. Hogy ne legyen hosszú sztori lerövidítem a végét. A főnök csaja az én vezetőm volt, én fel akartam mondani három nap után. A második hétre kineveztek a másik gyáregység paradicsompakoló-kapitányává, ahol egy hetet voltam, de a csaj kiutált, mert tetszettem a főninek, aki amúgy cseh volt, így semmit nem tudtam vele beszélni. Szóval behívtak az irodába és azt mondták valamelyik sehr big főni látott engem fejtakaró háló nélkül sétálni, így jó lenne ha hazamennék kb úgy örökre.


Tudjátok! Életembe nem szedtem ilyen nagy boldogan a sátorfámat azóta sem!


Tanulság: Mindig lehet változtatni, ha nem jó nem életed melója!


Amennyiben szeretnél az én történetemről részletesen olvasni akkor katt IDE


Okosabban is kimehetsz külföldre! Itt van a pénzügyi oktatóklubom, ahol sok pénzügyi videó van fent a nyelvtanulásról és a pénzügyi karrierépítésről külföldi magyaroknak is! Sok külföldi magyarként végezhető befektetési ötletet is találsz itt:


Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!
Comments


bottom of page