top of page

Létezik olyan könyv, ami tényleg az ÉLETRŐL és PÉNZRŐL szól?A pénzügy tipikusan az a téma amibe bele lehet keveredni. Ez nem csoda, hiszen életkor, nem, vallás, lokáció, etnikai helyzet, történelem, befektetési termékek, statisztikai adatok, családi háttér vagy millió más szempontból is meg lehet közelíteni, és ebben a könyvben is szó lesz ezekről a szempontokról. Mindenki másra vágyik, mindenkinek más a kapcsolata a pénzzel és mindenki éhen hal miatta, ha nincs. Könyvet írni arról, amit nem tanultunk az iskolában és senki nem mesterelhet teljesen, mert mindenki másképp áll hozzá tényleg nehéz. A legnagyobb kihívások közé tartozik szakmailag, amit most meg próbálok megoldani. Hallottam több embertől miközben ez a könyv készült, hogy: “Pofába kell mondani, mert ebből lehet tanulni.” - Így ezt is megkísérelem ebben a könyvben.


Az elmúlt években aktívan kutattam, hogy mi is az a pénz és nekem is rengeteget változott a gondolatvilágom róla ahogy egyre több embert ismertem és hallgattam meg. Szakemberként a legfőbb célom a legkomplexebb tudást átadni az olvasóimnak a lehető legegyszerűbb módon. Fontos, hogy lásd azt, hogy Én is befolyásolva vagyok azon információk által, amikkel találkoztam eddigi életem során és lehet, hogy Te teljesen más forrásokból informálódtál eddig, mint Én. Sokszor próbálom a határokat feszegetni, de ezt a feszegetést természetesen rengeteg könyv és anyag elolvasása, kutatás és statisztika összehasonlítása előzi meg ebben az esetben, nem csak a hasamra ütve jövök nektek a mondatokkal és a netről összeollózva azt. Könyvet írni egy témakörben nagy időráfordítást igényel és próbálok mindenki számára új ismereteket is adni.


A főbb témakörök ebben a könyvben eltérőek attól, amivel eddig találkozhattál a pénzügyi könyvekben. Itt nemcsak az unalmas számok lesznek, hanem szeretném, ha jobban értenéd a pénz történelmét, magadat, mint embert és a társadalom részét, látnád az emberi élet életszakaszait a pénzzel kapcsolatban gyermekkortól kezdve egészen idős korig, illetve értenéd a gazdagság-tudatot, miképp lehet spórolni, majd vagyont építeni különböző módszerekkel és befektetésekkel, mindezt úgy, hogy önismereti teszteken is végigvezetlek. Ezeket mind részletesen fogom bemutatni neked, hol elbeszélő stílusban, hol a tényekre támaszkodva azért, hogy ne unjad meg a nyers szakirodalmat. Ez egy kegyetlenül szókimondó és nem minden pillanatban magas irodalmi hangvételű könyv egy olyan pénzügyi tanártól, aki Coach is lett. Ha szépirodalmat akarsz a kezedbe venni, akkor ezt inkább tedd le, mert nem ez a könyv célja! Ha a kegyetlen pénzügyi valóságot akarod olvasni és nevetni a pénzügy tanulása közben, úgy, hogy végre tényleg tanulsz is valami értékeset a pénzről, akkor szeretettel ajánlom ezt a könyvet! 16 éven aluli gyereknek a kezébe adni tilos is lehetne, mert túl korai lenne véget vetni a tündérmesének! Ez a könyv is firkálásra, írásra lett tervezve, így nyugodtan vegyél elő egy tollat, mert sok feladat és kérdés lesz benne, ami segít bizonyos dolgokat neked tisztázni.


Szeretném, ha ezt a könyvet elolvasva nem kezdenél el őrült módon kapkodni és egy befektetési lehetőséget kiszúrni magadnak és azonnal beleinvesztálni az összekuporgatott fillérjeidet valamibe. Ha ténylegesen tetszik valamelyik befektetési eszköz vagy munkalehetőség a számodra ami a könyvben említésre kerül, akkor javaslom, hogy tájékozódj más forrásokból is ezekkel kapcsolatban, hiszen semmilyen állítás nem ad teljes mértékű valós képet a jövőre tekintve! Minden egyes befektetési döntésedért, amit végrehajtasz, teljes mértékben Te vagy a felelős és a könyv nem minősül semmilyen formában pénzügyi tanácsadásnak! Ez a könyv egy tankönyv, mely egy önismereti és piacismereti útra kalauzol el a pénzügyek világában egyedülálló módon.


Mivel írtam szakkönyvet a Kriptovalutákról és sokaknak a nevem a Kriptovalutákkal van összemosva, szeretném jelezni, hogy a személyes pénzügyek pontosan ugyanúgy a szakterületem, mint a Kriptovaluták, így ezt a területet is meg fogom kérdőjelezni. Lesznek a könyvben még eddig meg nem jelent anyagok a Kriptovalutákról és szembe állítom őket ugyanúgy a többi pénzügyi eszköz osztállyal is, mint minden mást, hogy egy átfogóbb és egészségesebb portfóliót építhess magadnak! Ha elolvastad a Kriptovalutákról Konyhanyelven című könyvem, akkor ez a könyv, amit a kezedben tartasz kiváló út a továbbfejlődésed érdekében!


Mottó: Ezt rohadtul nem mondták el a pénzről az iskolában, de jó végre tudnom!

A hogyan lehet megélni Magyarországon 2023-ban kérdésre átlagemberek ezeket a válaszokat adták…


”Sehogy nem lehet megélni, ha jön egy váratlan kiadás mindennek vége.”


“Ma jöttem vissza az Egyesült Királyságba Magyarországról és Én is ezt kérdeztem mindenkitől, hogy tudtok így élni ennyi lemondással?”


“230.000 a fizetésem és két műszakban dolgozom. Szerinted gondolok a nyaralásra? A hónap végére gondolok. Osztok és szorzok.”


“12 éve elegem lett mindenből! Külterületre költöztem, rezsimentes kis házat építettem viszonylag nagy kerttel. Heti egy nap munka nekem így elég és nem függök senkitől.”


“300 órát dolgoztam intenzív osztályos nővérként, majd elhagytam az országot.”


“320.000 a fizetésem, 240.000 az albérletem rezsivel és egy egy szobás budapesti pici lakásról beszélünk. Egy fő és két másodállásom van, máshogy nem megy, pedig 36 éves vagyok.”

“Képezd át magad hiányszakmába, tanuld ki úgy, hogy a legjobbak közé tartozz és vállalkozz. Nem bonyolult dolog, csak tenni kell érte.”


És, hogy mit tanultatok a pénzről az iskolában…


“Konkrétan semmit nem tanultam a pénzről az iskolában”


“A 16 éven aluliaknak is kell tudni a pénzről, de a szép üzleti stílust szerintem nem is annyira értenék. Valószínű, hogy a 16-os karikával még jobban fel is hívod a figyelmüket.”


“Ezt nem tanultam: Miért nem a valós világra készítettek fel? A hitel nem ad jólétet. A még több hitel elszegényít. A spórolás “fájdalmas”, de jól jöhet. A megtakarítás biztonságot ad. Az élet az iskolapadon túl kezdődik. A sikeres emberek köztünk járnak és nem az összeválogatott tankönyvekben. Miért nem hallottam például André Kostolanyról vagy más sikeres pénzügyi zseniről? A földrajz tudása utazással kezdődik. Persze itt azért millió más dolgot, kultúrát, embert meg lehet “tanulni”. És még nagyon sok más dolog van, amire nem “készítettek” fel hiába a sok okos tankönyv.”


A képesség…


2003-ban Mike Tyson annak ellenére jelentett 23 millió dolláros csődöt, hogy karrierje alatt 300 millió dollárt keresett, ami azt mutatja meg, hogy nagy vagyonok ellenére sincs meg az emberben az a képesség, hogy menedzselje a pénzét. Amerikában nagyjából az emberek 80%-a él fizetéstől - fizetésig és az állampolgárok hatalmas adósságnak vannak kitéve. De mi a pénz neked? Valami, ami belép az életedbe és azonnal távozik is onnan? Voltál miatta valaha jó vagy rossz élethelyzetben? Tényleg jelentene valamit neked, ha évi harmincmillió forint felett keresnél? Vagy azok közé tartozol, akik ugyanúgy napról-napra élnének? Hol van a pénz csapdája elrejtve? Mi az a pénz, vagy jobban mondva mit reprezentál a pénz? Mi a pénznek a munka és a fogyasztás közötti kapcsolata? Érted, hogy egyáltalán mi az az érték? Nem egy ember nézett már féltékenyen gazdagabb ismerőseire azt mondogatva, hogy ők szerencsésebbek. “Ki is veszíthetett azért pénzt, hogy ők meggazdagodjanak?”


A pénz alapjáraton nem ördög és a gazdag emberek sem azok. A pénz egyszerűen kinyitja a lehetőségeid ajtaját és tudsz választani több dolog között. A pénz egyszerűen szólva be fog érkezni az életedbe, majd eltűnik, másképp szólva a bevételeidből kiadásokat fogsz finanszírozni. Másképp mondva a termelékenységed cseréled le a fogyasztásodra. A legtöbb ember életében ez a termelékenység a munka, melyből jön a fogyasztói döntés, mint például egy kocsi. Most gondolj arra a pénzre, ami eddig beérkezett az életedbe és eltűnt, mennyi van meg ebből még mindig a tulajdonodban? Mennyit fektettél be eddig valamilyen eszközbe?


Sajnos a legtöbb ember itt azt válaszolja, hogy nagyon kevés maradt meg belőle, azaz a fogyasztási oldallal problémája van és ebbe beletartozik a hitel is. Sajnos a produkció nem jelent semmit, ha problémád van a fogyasztással, azaz túlfogyasztasz. Ez az az undorító patkánykerék, amiben érzed magad reggel 9-től este 17-ig és pénzügyi korlátokkal kell, hogy élj folyamatosan. Minél több felelősséggel élsz, annál inkább veszélyes játszmába kerülsz és ha egy balesetet szenvedsz, megborul a teljes életed. A munka a legtöbb ember életében nem egy opció, hanem egy kényszer arra, hogy finanszírozd az életstílusodat. A dolgok amiket birtokolsz elkezdenek birtokolni téged. A könyv célja, hogy kitaláld, miképp lehet másképp élni.A könyv tartalomjegyzéke:


Tartalom
Ne késlekedj és rendeld meg még ma a Tantárgy neve: ÉLET! című könyvet
Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page