top of page

Hogyan alakulhat a Kripto jövője Európában?A MiCA javaslatsorozat (1050 oldalas dokumentum) az amely a Kripto világára Európában jelenleg az árnyékot veti. 2022 Október 1.-én egyébként még a végleges verzió a nyilvánosságtól teljesen elzárva volt.


Amit fontos tudni, hogy efelett a szabály felett semmilyen Európai polgár nem legyinthet ugyanis ez a lokális szabály felett áll.


A kriptoeszközök piacairól szóló rendelet a kriptoeszközök bizonyos kategóriáira összpontosít, amelyek jelenleg nem tartoznak a hatályos szabályozás hatálya alá – azaz nem vonatkozik a nem helyettesíthető tokenekre (NFT-k)vagy a MiFID értelmében pénzügyi eszköznek minősülő biztonsági tokenekre és jogi keretet hoz létre a kriptoeszköz-szolgáltatók, valamint a fogyasztóvédelem számára.


A MiCA-ról


A MiCA közvetlenül alkalmazandó az Európai Unióban (EU) anélkül, hogy nemzeti végrehajtási törvényekre lenne szükség. Ez a megközelítés összhangban van a fogyasztóvédelemmel, és hatékony és harmonizált hozzáférést biztosít az innovatív kriptoeszköz-piacokhoz az egységes piacon.


A Crypto-Assets piacairól szóló szabályozásnak négy alapvető célja van:


  1. A jogbiztonság biztosítása szilárd jogi keret létrehozásával a hatálya alá tartozó, a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó hatályos jogszabályok hatálya alá nem tartozó kriptoeszközök számára;

  2. Az innováció és a tisztességes verseny támogatása a titkosítási eszközök fejlesztésének előmozdítása érdekében egy biztonságos és arányos keret létrehozásával;

  3. A fogyasztók, a befektetők és a piac integritásának védelme a kriptoeszközökkel kapcsolatos kockázatok figyelembevételével; és

  4. A pénzügyi stabilitás biztosítása a pénzügyi stabilitást fenyegető potenciális kockázatok kezelésére szolgáló biztosítékok beépítésével.


A Markets in Crypto-Assets rendelet alkalmazásának bevezetése eredetileg 2023 közepére volt várható. Ez azonban valószínűleg 2024-re tolódik, mivel 18 hónapos időszakot terveznek, amely lehetővé teszi a 2. szintű intézkedések elfogadását a MiCA alkalmazása előtt.


A kriptográfiai eszközökre vonatkozó piacok szabályozásának hatálya:

  • A MiCA hatálya alá tartozó kriptográfiai eszközök

  • Az olyan kriptoeszközök többsége, amelyekre még nem vonatkoznak más szabályozások, mint például a biztonsági tokenek és a központi banki digitális valuták, a MiCA hatálya alá tartoznak:


Az Eu háromfajta kriptoeszközt különböztet meg:


  1. Utility Tokens

  2. ART’s- Asset Reference Tokens (DAI, USDC)

  3. EMoney tokens- EMT’s (Centralizált Stabilvaluták - USDT)


Az ART-k esetében 5 Millió Dolláros Market cap alatt nincs szükség regisztrációra a helyi intézményeknél Európában.


Twitteren érdemes követni Patrick Hansent aki folyamatos updateket hagy a Twitteren.


Magáról a MiCA-ról azt rebesgetik, hogy ez lesz a következő bullrun katalizátora.


Külön megemlítették a frakcionális NFT-ket, amik inkább a Security irányába mennek el.


Sokan azt gondolják, hogy a szabályok miatt több ember be mer lépni ebbe a világba, de kritikának azt is megemlítették, hogy ez lassítani fogja az innovációkat.
Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page