top of page

Ethereum merge - Ökonómiai lábnyom csökkentés


Mindenki azt próbálja kitalálni, hogy az Ethereum ára mennyit fog emelkedni vagy csökkenni szeptember után. Nem csoda az izgalom, hiszen ez egy hatalmas nagy piaci változást jelent. Ugyebár innovatív technológiákról beszélgetünk és ennek van egy bizonyos fokú érzékenysége is.


Maga a merge a konszenzus mechanizmus megváltozását jelenti, ami a hálózatot biztosítja. Kevesebb, mint egy hónappal a Merge előtt nézzük meg, hogy pontosan ez mit is jelent.


Maga a merge egy technológiai esemény ami azt a folyamatot jelenti, hogy kicserélődik a főnet (mainnet) amit jelenleg az Ethereum használ. Talán ez lehet az a pillanat, amikor nem lehet többet csúnyán mutogatni a Kriptovaluták iparágára?


Kulcsszavak: PoS-node rendszer-decentralizálás fejlesztése


Jelen pillanatban az Etheruem megre periódusát éljük meg, amely azt jelenti, hogy a PoW bányászati mechanizmust éppen PoS mechanizmussá alakítják át. Elvileg ez szeptemberben fog megtörténni. Ez azt jelenti, hogy a PoS rendszerben a validátorok azok, akik Ethereumot tárolnak és ezzel joguk lesz a rendszerben node-ként funkcionálni és megerősíteni a tranzakciókat. Maga a validálás folyamata sokkal kevesebb energiát használ, mit a PoW mechanizmus alatt értett bányászati tevékenység. Amint ez a folyamat végbemegy 99,95%-al kedvezőbb lesz energetikai szempontból az Ethereum működési rendszere.


Ennek a zöldítésnek a pozitív hatása az lehet, hogy politikusok, kormányok és cégek egyaránt jobban elfogadhatják. Ez egy hatalmas nagy lépés, hiszen ha csak az Ethereumot vesszük a piacnak a 20%-át teszi ki és rengeteg ERC-20-as token épül rá. Ugye tudjuk nagyon jól, hogy nagyon sok NFT projekt az Ethereumon működnik.


Nem csupán zöldebb lesz az Ethereum, de változik a rendszerben lévő kereslet mennyisége is jelentősen, ami matematikailag azt jelenti, mintha a Bitcoin három feleződésen ment volna keresztül.


Jelen pillanatban a PoW rendszeren keresztül napi szinten 13500 Ethereum kerül be a rendszerbe, ami egy éves inflációs rátánál 4,5%-ot jelent. A jelenlegi 1556 Eurós piaci árral számolva ez azt jelenti, hogy napi 21 millió Dollár értékű Ethereum kerül be a rendszerbe.

A PoS rendszerre való átállással egy hatalmas bekerülési csökkenés lesz és lecsökken napi 1300 Ethereumra, ami azt jelenit, hogy napi 12.200 Ethereummal kevesebb kerül be a rendszerbe, ami csupán egy év alatt közel 4,5 millió Ethereummal kevesebb lesz a rendszerben, tehát összesen csak 474.500 új Ethereumról beszélünk egy évben. Ezzel az éves inflációs ráta lecsökken 0,4%-ra.


Angol nyelvű berkekben ezt Triple Halving Eventnek- nevezik, mivel a Bitcoinnak 3*4 évébe telt ezt megtenni. Szóval innen jön maga az árprognózis reménye. Kevesebb Ethereumra több kereslet jön. Viszont nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az Ethereum versenytársai is itt vannak a környéken.


Az EIP 1559-es égetési újítás (burning upgrade) nagyjából egy évvel ezelőtt lett implementálva. Ha a hálózati aktivitás nagy, akkor az Ethereumnál lehetséges az, hogy deflációs időszak történjen.


Az ETH szimbólum, azaz Ticker egyébként maradni fog ugyan az.


Ennek az egész folyamatnak kellett egy kis időt is adni és 2020 decembere óta sok minden történt.


Az első lépés a Beacon lánc 2020-as decemberi sikeres létrehozása volt.


Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az Ethereum egy ténylegesen működő rendszer és 2015-ben jelent meg. Már többször felröppent a hír az elmúlt években a merge tényéről, de idén voltak először olyan magabiztosak az Ethereum fejlesztői, hogy konkrét dátumokat merjenek a merge-hez társítani.


Ahelyett, hogy egy nagy lépésben menjen végig maga a merge folyamata, kettő nagy mérföldkőre bontották ezt a folyamatot.


Magát a Megre időpontját Szeptember 19.-re ígérték, majd még előrébb is hozták ezt a folyamatot Szeptember 15.-re. Pontosabban szólva az aktuális hasrate számítások alapján jön ki ez a dátum, amit meg lehet tekintenit a https://bordel.wtf/ oldalán.


Mítosz 1: A Megre csökkenteni fogja a gas fee-ket! Hamis! Csupán a konszenzus mechanizmus változik meg! Semmi köze nincs ennek az ethereum hálózat kapacitásának kiterjesztéséhez, ergo ez nem fog olcsóbb tranzakciós költségeket eredményezni.


Mítosz 2: A Merge fel fogja gyorsítani a tranzakciókat! Hamis! Nagyjából ugyan olyan gyors lesz a tranzakciók sebessége a hálózaton, mint jelenleg. Tehát a TPS szinte alig fog változni.


Mítosz 3: A Stakelt Ethereumot Withdrawolni lehet a merge után. Hamis! A merge nem fog engedélyezni withdrawokat a stakelt Ethereumra. A roadmapban megneveznek egyébként egy úgynevezett Shanghai upgrade-t ami a Staking withdrawalokat lehetővé fogja tenni.


Mítosz 4: Amikor a staking withdrawalok engedélyezve lesznek, a stakerek mindent egyszerre tudnak majd withdrawloni. Hamis! A Shanghai frissítés után lesznek withdrawal limitációk. Ezt a hálózat biztonsága érdekében nem engedélyezik egyszerre.


Mítosz 5: A merge után a staking APR is meg fog háromszorozódni. Hamis! A jelenlegi becslések szerint 50%-os emelkedése lesz az APR-nak.


Milyen rizikói is lehetnek az ETH merge-nek?


Restart-olás problémája ami a Solánánál is már többször megtörtént. Ez igazából a jó hírének és az árának okoznak egy nagyobb kilengést.


Ha nagy probléma állna fel az újraindításnál, abba az esetben egy Forkolás is bekövetkezik, mint a legrosszabb eset. A Forkolás a Mergelés ellentétét jelentené, és ez azt jelentené, hogy a Merge nem sikerült. Nagyon sokan az Ethereum bányász közösségből hardfork-ra készülnek, hogy a bányászati folyamatokat folytatni tudják.


Ez azt jelentené, hogy az Ethereum blokkláncának a végkimenetele két különböző opció lenne. Az egyi a PoS alapú ETH és a másik a PoW alapú ETHW. Ez egy hatalmas nagy probléma lenne, hiszen ketté osztaná az Ethereum közösséget. Tehát kettő formája lenne az NFT-knek és más digitális eszközöknek is, amiből replay támadások lennének.


A replay attack nem jelent mást, mintha egy tranzakció az egyik láncon végbemegy a hackerek ugyanezt a másik láncon is végbe tudják vinni.


Ha ethereumot vettél vagy valamilyen ERC-20 tokent igazából semmilyen dolgod nincs a merge után.


Ha vannak NFT-id delistázd az összes NFT-t amit eladásra kínálsz.

Egy további nagy változást pedig nagyon sokan elfelejtenek említeni.

Ugyebár nem csupán PoW és PoS mechanizmus létezi, hanem ott van a Proof of Authority (PoA), Proof of Space (PoSP), a Proof of Elapsed Time (PoET) vagy éppenséggel a Proof of Burn (PoB).


Piaci dominancia változás nem lesz a konszenzus mechanizmus tekintetében, ami azt jelenti, hogy a PoW marad a Bitcoin végett továbbra is a domináns.


Jelenlegi BTC Dominancia: 39,6%, Ethereum: 19%


Mit bányászhatnak az Ethereum helyett a bányászok? Ethereum Classik, Flux, Ergo, Raven


Ethereum Classic: Asic miners átvehetik az irányítást.


Prognózisom: ETH ára emelkedni fog 2000 Dollárig.


A fent említett bányászható Kriptok ára rövid távon fog emelkedni.Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page