top of page

Egy igazi befektetői hiba: A múlt, mint kiindulási alap a kezdő befektetőknél


Gyakran hallom azt a mondatot kezdő befektetőktől, hogy “Azért vettem meg ez a részvényt, mert az ára magas volt és biztosan megint felmegy.” A kicsit magabiztosabbak még néhány hónapos időbeli adatokkal is érvelnek. Talán ez az egyetlen dolog amit valaki a befektetési útja elején lát és spekulációs alapként használ a jövőbeni árfolyamokra nézve. Az árváltozás potenciálja, pontosabban szólva csak pozitív irányba. De miért is akkora hazugság és rossz kiinduló alap ez? Valami kiindulási alapot próbál természetesen mindenki keresni, amikor a befektetései jövőbeli lehetőségeit próbálja elemezni, értékelni. Sajnos ide a legtöbbször az egyetlen mutató amit egy kezdő zöldfülű befektető használ az az adott eszköz múltbéli ára és ezzel egyenes arányban az, hogy ha valaminek egyszer magas volt az ára, akkor az majd biztosan megint magas lesz. Szerintem ez a leggyakoribb mondat az általam ismert kezdő befektetőktől. Nyilván mindezt semmiféle pénzügyi számítás nélkül próbálja egy kezdő befektető megmagyarázni és sajnos ez csukott szemmel lövöldözés a jövőbe. Abba bele se megyek, hogy sokaknak a fejében megfordul, hogy mindezt hitelre tegyék meg, ami egy még nagyobb pénzügyi felelőtlenség.


Itt egy belső monológ példa egy kezdőtől: “Ha mondjuk a Tesla részvény ára 2021 november 5.-én már elérte egyszer a 407 dollárt, akkor most 180 dollárért jó áron jutok hozzá, és biztosan lesz még ennél magasabb is az ára. 200 és 300 dollár között mozgott a leginkább az ára, így biztosan nem veszíthetek vele. Befektetek most 1800 dollárt, így lesz 10 darab Tesla részvényem, tehát, ha mondjuk kiveszem azt két év múlva, akkor legalább 400 dollár lesz darabja, azaz 4000 dodóm lesz és így 2200 dollár nyereségem keletkezik.“

Abszolút racionális példa az, hogy egy kezdő befektető nem figyel az adóra, és túl rövid időtávokban szeretne pénzt látni a befektetéseiből. De említhetném azt is, hogy keressük a múlt legjobban teljesítő befektetéseit kezdőként és azt gondoljuk, hogy a jövőben ugyanez a teljesítmény fenntartható lesz, persze azt nem látják át kezdő befektetők, hogy nagyon sok részvény ára évek óta lejtmenetben van és sokszor eszükbe se jut megnézni az 5-10 éves árfolyam chartokat, ahol egyértelműen kivehető, hogy a kezdeti árát a részvény meg sem közelíti. Illetve senki sem számol a válságciklusok meglétével, mely akár egy vagy többéves negatív piaci helyzetet jelent, ahol folyamatosan megy össze a befektetésünk összértéke, akár tíz, húsz vagy ötven százalékkal is. Tehát egy tíz éves befektetésnél könnyűszerrel megeshet, hogy egy válság ciklus is bekerül a képbe, és akkor csodálkozik a befektető, hogy miért megy a kukába az ötéves befektetési munkája.


A piac mindig hullámzik és meg kell érteni, hogy az árcsökkenések pont olyan természetesek, mint az áremelkedések. Erre pedig még ráfejel az a tény is, hogy a kezdő befektető nem hajlandó kivárni az eszközöknek a hosszú távú teljesítményét, hanem amint valami esésnek indul keres valami jövedelmezőbbet és átpakolja a pénzét valamilyen aktuálisan kedvezőbbnek tűnő megoldásba, mert fél, hogy még ennél többet fog veszíteni.El kell tudni fogadni azt is, hogy vannak legrosszabb esetek is (worst case scenarios) és ezekkel is tudni kell számolni, nem csak a pozitív pénzügyi példákkal. Sajnos amikor negatív a piac az egész gazdaság negatív hírekkel van tele. Mindenki fél elveszíteni a munkahelyét, cégek mennek tönkre, bankcsődök vannak kilátásban. Egy-egy piaci válság eltarthat akár évekig is. Ebben az időszakban pedig ha megfelelően fektetünk be az pozitív hozammal is kecsegtethet nekünk viszonylag rövid távon, viszont a félelmek és a racionalitás érzet nem pozitívan hat ránk, ha a hírekből mindenki baljóslóan kiált.

Többet szeretnél tudni a részvénybefektetésekről? Várlak az ÉletSuli pénzügyi oktatóklubban!Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!
Comments


bottom of page