top of page

Aurora blokklánc

Az első YouTube live-om után az Aurora projektet kértétek tőlem, hogy beszéljek róla.


- Aurora :


Paraméterek: Blokklánc alapú okos szerződéses platform - Layer 2-es smart contract - 2018 májusában hozták létre - Technikailag nem blokklánc, csupán egy okos szerződés a Near Protokolon, ez azt is jelenti, hogy örökli a Near Protokol konszenzus mechanizmusát és blokk idejét.


Az átlagos blokkidő: 1,03 másodperc, véglegesség: 2 másodperc

Tipikus tranzakciós költség: 1 penny


Tehát a Layer 2-es skálázási megoldás csupán egy okosszerződés a fő láncon.

Az Aurora maga nem validálja a tranzakciókat, hanem ezt a Near és az Ethereum végzik el. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak az Ethereum és a Near konszenzus mechanizmusában kell bíznunk. Pontosan ennél az oknál fogva az Aurora teljes mértékben decentralizáltá válik és úgymond trustless-é.


A Near hálózat egy Layer 1-es hálózat, ami az úgynevezett Delegated Proof of Stake Mechnaizmust használja a tranzakciók megerősítéséhez. Magáról a Near Protokolról a Kritpovalutákról Konyhanyelven könyvemben nagyon sokat írok, így ha még nem rendelted meg, akkor itt az ideje.


Tisztáznunk kell először is, hogy a Near az egy Layer 1-es megoldás, amelynek a rendszere a Sharding rendszerén és a PoS mechanizmuson alapszik. Maga a Sharding igazából azt jelenti, hogy egy skálázható blokklánc és pontosan ezért hatalmas méretbeli növekedési lehetősége van. Egyébként nem mondanám azt, hogy a Near Protokol az Ethereum másolata.


A Nearben a TVL jelenleg $326.35m https://defillama.com/chain/Near és ez januárban egy korábbi YouTube videóból jól látszik, hogy csak 156,95 Millió Dollár volt, tehát ez megduplázódott, illetve a Ref Finance Dominanciája is emelkedett egy jó tíz százalékot ebben, illetve 6 további protokoll is becsatlakozott a rendszerbe január óta.


Az Aurora, pedig az L2-es protokoll: https://defillama.com/chain/Aurora


Tehát az Aurora a Near Protocol egy oldallánca, amit angolul side-chain-nek hívunk, és teljes mértékben összeegyeztethető az EVM-el. Ugye azt tudjuk, hogy az EVM kompatibilitás egy nagy lépcső a felhasználáshoz.


Miért is ilyen nagy kérdés az iparágban az EVM kompatibilitás, és mire is szolgál maga az Aurora? Ugye említettem, hogy ez egy oldallánc. A másik oldalról pedig a Near Protokoll a nulláról építkezik fel ezért nagyon nehéz a programozóknak vele bármit is kezdeni. (Például a könyvemben írtam a Solánáról is, és volt olyan programozó, aki azt mondta, hogy olyan nehéz a Solánára építeni, mintha üvegen lépkedne.) Tehát erre jött létre az úgynevezett subnet, amit magyarra talán alhálózati maszkként lehetne lefordítani. Ezen keresztül úgymond “áthelyezik” a decentralizált alkalmazásokat. Ez egy egyszerű megoldás egyébként, tehát Ethereum applikációkat lehet vele futtattatni, tehát ez maga az EVM és ez a subnet ebben az esetben az Aurora.


Most meg kell érteni, hogy mi az az EVM, mivel az Aurora egy EVM.


Az EVM rövidítés annyit jelent, hogy Ethereum Virtual Machine. Egyszerűen megfogalmazva ez ugyanaz a kód, ami az Ethereumot futtattatja és annak az okos szerződéseit. Tehát technikailag az történt meg, hogy az Ethereum EVM kódját lemásolták és kicsit megváltoztatták. Ugyanezt csinálta a Binance Smart Chain, az X Dai, vagy éppenséggel a Polygon Hálózat is.


Ugyan ezt csinálja az Aurora is, és gondolom csodálkozol rajta, hogy ez miért kell nekik?


A helyzet az, hogy a fejlesztők nem akarnak többet és random blokkláncoknak dolgozni, hanem inkább egyszerűbben dolgoznak. Tehát bármelyik EVM-en egy decentralizált applikációt elkészítenek, azt könnyedén tovább tudják tenni, mármint a kódokat egy másik hálózatra. Tehát valamit lefejleszt a fejlesztő az Ethereumon, mint egy Solidity kód, megfogja, ráteszi a Near-ra és élvezheti annak az alacsony költségeit és gyors megerősítéseket. A Binance a Bsc-t használja, a Fantom a Fantomot, A Polygon a Maticot, viszont az Aurora úgy döntött hogy jó neki az Ethereum. Tehát nem a Neart Használja.


Most beszéljünk kicsit az Aurora DAO-járól, azaz a Decentralized Autonomous Organization. (Erről a fogalomról szintén részletesen olvashatsz a könyvemben.) De röviden elmondva ez egy olyan szavazati lehetőség, ahol a token tartói hozzák a döntéseket és nem egy centralizált hatalom. Tehát betehetnek (propose) egy új ötletet és azt megszavazhatják. Tehát ha van Aurora tokened, akkor tudsz részt venni a DAO-ba, azaz a kormányzásba (govenence).


Vannak még az úgynevezett Szivárvány Hidak (Rainbow Brigde). A kriptovaluta iparág egyik legnagyobb problémája az átjárhatóság az úgynevezett interoperability.

Egy ilyen Szivárvány híddal pedig maga az Aurora is rendelkezik. Tehát a Tokenek könnyedén mozgathatók oda vissza a Near és az Aurora között így könnyen mogzathatók a tokenek az Ethereum és a Near között.


Nézd meg a videóm ITT

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page