top of page

A Személyi Kölcsönök Átka: Megfontolandó Kockázatok és Alternatívák

A személyi kölcsönök vonzó lehetőséget kínálnak a gyors pénzügyi segítségnyújtásra, elérni valami elérhetetlent, de fontos tudatosítani az esetleges kockázatokat és hátrányokat is magadban. Nem egy ember bánta már ezt meg az ÉletSulis tanítványaim között, akiknek az egyik fő céljuk ezeket a drága kölcsönöket gyorsan visszatörleszteni, melyre én is bíztatom őket, hiszen nekik ez nagyobb anyagi haszon, mint az azonnali befektetések és óriási megtakarítások... hiszen könnyen 30-40%-ot hagynak ott a kölcsönadóknál... Ebben a cikkben megvizsgáljuk a személyi kölcsönök árnyoldalait és rámutatunk alternatívákra, amelyek segíthetnek a pénzügyi tervezés során neked.

 1. Magas Kamatlábak: A személyi kölcsönök gyakran magas kamatlábakkal járnak, különösen akkor, ha a hitelfelvevő hitelképessége nem kiváló. Tehát se lehetőséged, főleg egy rossz adódnak, aki fekete listán van a kedvező hitelfelvételtől... na neki az életét tudják ezek a hitelek megkeseríteni és innen könnyű mélyre zuhanni sajnos anyagilag.

 2. Kiszámíthatatlanság: A változó kamatlábak miatt a havi törlesztőrészletek is változhatnak, aminek kiszámíthatatlansága terhet róhat a kölcsönfelvevőre. Akár egy hónap munkakimaradás is a bizonytalanság szélére taszíthat téged! Senkinek nem ajánlom ezeket a rossz hiteleket! Nyilván van akinek ez egy mentsvár, mert mondjuk különben el kell adnia az autóját és nem tud munkába járni, nem tudja eltartani a családját, de ebből élni elég kamikaze élet lehet. Ilyenkor el kell gondolkozni, hogy mit csinálsz rosszul és várlak nagy szeretettel akár egy hónapra is az ÉletSuliba, hogy megtanulj végre bánni a pénzzel!

 3. Rejtett Költségek: Néhány személyi kölcsön extra díjakkal, például kezelési költségekkel vagy biztosítási költségekkel járhat, amelyek növelik a kölcsön teljes költségét. Tehát a THM-ed magasabb lesz, mint azt vártad volna.

 4. Csábító Ajánlatok: Az alacsony havi törlesztőrészletekkel reklámozott személyi kölcsönök néha hosszú futamidővel rendelkeznek, ami végül magasabb költségeket jelent a hitelfelvevőnek. Miért is fizetnéd egy TV-ért a dupláját ki? Én ezt nem tartom tudatos pénzügyi döntésnek! Tényleg csak ha a kötél szakad!

 5. Adósságspirál Kialakulása: Ha a kölcsönt nem megfelelően tervezzük vagy fel nem kiszámítható körülmények között vesz fel, könnyen adósságspirálba kerülhet a hitelfelvevő. Nagyon sok ember került már innen az utcára. Ne légy közöttük! A szabadságod egyenest dobod el magadtól ezekkel a húzásokkal!

 6. Alternatívák Elhanyagolása: A személyi kölcsönök felvétele előtt érdemes megfontolni más lehetőségeket, például megtakarítások felhasználását vagy más típusú kölcsönöket is, de tényleg csak akkor ha muszáj az adott fogyasztást eszközölni és nincs más opció!

 7. Hitelképesség Csökkenése: A több személyi kölcsön felvétele csökkentheti a hitelképességet, és nehezebbé teheti más jellegű hitelek vagy kölcsönök igénylését. Tehát ha szembejönne az álomházad, amihez kellene hitel, lehet emiatt nem kapsz a banktól!

 8. Korai Visszafizetés Költségei: Néhány személyi kölcsön esetén a korai visszafizetésért díjakat számolnak fel, ami további költségeket jelenthet. Tehát nem tudsz olcsóbban szabadulni az adósságspiráltól! Mielőtt veszett előtörlesztésbe kezdesz, járj utána a konstrukcióidnak!

 9. Fölösleges Kiadások: A személyi kölcsönök könnyen vezethetnek felesleges kiadásokhoz, amikor a felvevő a hitelt nem szükséges dolgokra használja fel. Tehát könnyelműbben költekezel a mindennapokban mert azt érzed, hogy neked ez is a lehetőséged! Gazdagság aranyszabály: Amit nem vehetsz meg kétszer, azt nem engedheted meg magadnak!

 10. Alternatívák a Személyi Kölcsönök Helyett:

 • Hitelkártya: Ha csak rövid távú pénzügyi segítségre van szükség, a hitelkártyák lehetnek alternatívák. Feltéve, ha időben visszafizeted, de egy pénzügyileg tudatos ember nem hitelkártyából akar megélni azért hozzáteszem, hanem jóval a bevételei alatt "below your means" él, hogy gazdaggá válahsson.

 • Megtakarítások: Az előre felhalmozott megtakarítások felhasználása csökkentheti a szükségessé vált kölcsönöket. Ezért is érdemes az ÉletSuli sok oktatóvideóját jól a fejedbe vésned a megtakarításokról! Spórolás milliomosként ismeretek várnak rád, amit a mindennapi fizetéseddel is elkezdhetsz!

 • Baráti és Családi Kölcsön: Szóba jöhet, ha lehetőség van megállapodni a kölcsön feltételeiről és visszafizetési ütemtervéről. De ezt csak szerződéssel és nagyon komoly bizalommal! Én például nem adok kölcsön ebben a formában, mert csak rosszat hallottam családi körben és nem akarok emiatt barátságokat, családtagokat elveszteni. Csak a legszűkebb családi köröm, akivel összefogva élek.

A személyi kölcsönök megfontolt és tudatos felvétele elengedhetetlen a pénzügyi egészség megőrzése érdekében. A hitelfelvevőknek érdemes alaposan átgondolniuk, mire is valóban szükségük van, és alternatívákat is megfontolniuk a legjobb pénzügyi döntés érdekében.Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!
Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page