top of page

A népszerű coaching és miért is leszek 2023-tól coach?

ŐSZINTE BLOGBEJEGYZÉS


Léteznek divatos szakmák és valójában rengeteg szakma nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben pontosan ugyan úgy, ahogy a coach is. Jógaoktatók, táplálkozási tanácsadók sőt influenszerek sem futkoztak tömegével a 2000-es évek elején. De amúgy Kripto-tanárnénik sem. Rengeteg coach képzésről lehet hallani és szinte bárki részt vehet rajta. Van aki csak hobbiból teszi ezt, van aki jobban akar kommunikálni a munkahelyén és van, aki halálosan komolyan gondolja és ebben a szakmában szeretne elhelyezkedni.


Nekem valahogy a tőzsdei chartok és a Kriptovaluták elemzése mellett lopta be magát ez a szakterület a szívembe és úgy éreztem ez egy jó módja annak, hogy továbbfejlődjek emberileg és többet tudjak adni.


Képzeljétek el a Kriptos történetek mellé könnyek is járnak. Nem is kevés. Igaz, nem minden esetben, de medvepiacon sok csalódott emberrel találkoztam, akik olykor vagy túlbecsülték a lehetőségeiket, vagy a véletlen szerencsétlenségek során egy-egy rossz lépéssel kerültek rossz anyagi helyzetbe. Sajnos ezek a lépések nem engednek sokszor vissza a higgadt gondolkozás útjára és még több kárt is tudunk tenni, ha azonnal megoldást akarunk. A Kripto az érzelmekről szól és sokszor a racionalitás nem igazán környékezi meg a kapkodó embert. Hogyan is lehetne másképp? Hiszen minden olyan hirtelen történik és sajnos a Dunning-Kruger hatás mocskos egy dolog a kezdők elméjére. Meg amúgy is lócitromot sem tanulnak az emberek a pénzügyekről az életben meg az iskolában sem. Ezt már nagyon jól megtanultam. Aztán jött az idei nagy inflációs példa és még anyázunk is nagyban meg a radiátor mögé felrakjuk a hővisszaverő papírt és voala' a tízmillió inflációkríziskezelés-szakértő országa lettünk. Ugyebár a nevem a szociális médián eddig nem a nevem volt mit jóanyámék adtan nekem, hanem egy brand név. A Takarékos Milliomos Képző. Az első könyvem neve 2021-ből. Mondtam is magamnak a fejemre csapva, hogy bárcsak valami olyan nevet adtam volna a könyvemnek, hogy hogyan ne dögöljön a nép éhen ínséges időkben, akkor kasszasiker lett volna ez a könyv. Mert ugye amúgy erről szól. Takarékoskodj, élj racionálisan, legyél kicsit földmegszállott, fejlődj, légy jó ember és fektess be. De a takarékosság szó asszem' most lett csak egy nagyon nem szexi dolog, amikor a közösségi megvonásokat és a korlátozásokat hallani fél éve.


Most akkor mi van a pénzügyi intelligenciával közösségi szinten? Ha van akkor költs, legyél jó fogyasztó, ha nincs akkor ne költs és rettegj a következő fizuig. Tipikus 21. századi őrület, de azért adjunk hálát ha van, de csak akkor vagyunk valakik, ha ezt amúgy ki is posztoljuk az Instára, tehát elköltsük és nincs. Oktatóként először nehezen értettem meg a sok fájdalmat, amit egy ember hordoz magában, viszont emberként sokkal jobban, mert emberből vagyok. Érzek, szeretek és fontosak voltak a diákjaim mindig is. Ha nem lennének azok egy percig sem akartam volna oktatni. Sokszor egy kicsit az őrült zseniség határán is szoktak tartani a hihetelten nagy pénzügyi és Kriptos lexikális tudásom végett, mert nekem édes mindegy szinte honnan állunk neki, céget építsünk fel, elemezzünk Kriptovalutát, történelmi vagy globális tényeket elemezzünk, valamelyik alkalmazást ismertessek A-Z-ig, úgy hogy nem használtam fél éve. Valahogy ezek az agyamba vannak égve. Volt olyan oktatásom is, ahol megkaptam, hogy a többi tanár felolvas én meg nem. Nyilván mit olvassak fel azon, amit tudok, az jön zsigerből. Nyilván ahhoz, hogy valami zsigerből jöjjön kellett a rutin meg az évek. 2013 óta tanulok közgazdásznak, pénzügyet, gazdasági dolgokat és évek óta kutatom a Kriptot. Így nyilván vannak dolgok, amik az ember agyába égnek idővel és a kisujjba vándorolnak kirázásra. Megtanultam persze kételkedni is és kérdéseket feltenni, nem rögtön ítélni és tárgyilagosan kezelni dolgokat, ami a coach lényem bemasszirozásában az életembe meglehetősen egy könnyítő tényezőt jelent, hiszen a coach nem ítél, hanem neked akarja a legjobbat, azáltal, hogy Te mondod ki a megoldást.


Szerencsére az írás is odaért végre az ujjaim végére és sokszor jobban el tudom mondani a gondolataimat ha le vannak írva.


Karácsonykor sok olyan üzenetet kaptam, amiben diákok köszönték meg a segítségemet és volt aki azt is írta, hogy nem felejti el a sok kedvességet, amit tettem érte. Hiszen tanítani csak szívvel lehet. Ugyanígy több száz órát töltöttem el 2022-ben YouTube videók készítésével, ami nyilván egy üzleti modell része, de komoly felkészülést igényelt a videóim nagy része.


Aztán egy ideje csendes lettem, mert a csendben át lehet formálódni, jobbá lehet válni, gondolkozni lehet, át lehet paszírozni az ember agyán új dolgokat, másképp. ÉS milyen más is ha másképp emberközpontúbb egy oktatás. Lélek nyitva, valahogy ez is én vagyok, mint Coach a szerepben és élvezem, ha a megoldáshoz vezetek valakit.


Nyilván már gyakoroltam ezt a szakmát is hiszen a gyakorlat teszi az embert és a képesítés kötelező eleme. Teljesen más coachként megközelíteni valakit, mint tanárként. Teljesen más a fókusz és mégis csodálatos dolognak tartom. Ami nem változik az a titoktartás és az ügyfél tiszteletben tartása.


Olyan érdekes esetekkel találkoztam már eddig, de mégis mivel kereshetsz meg TE?

 • Ha eleged van a szakmádból és váltanál

 • Ha van előtted két út, amiből nem tudod melyik is a neked megfelelő jelenleg

 • Döntésképtelen vagy egy neked nagyon fontos kérdést illetően

 • Párkapcsolati problémák

 • Veszteségek feldolgozása

 • Pénzügyi dötéshozatal segítése

 • Business Coaching


Szóval jön a 2023 és belevágok a napjainkban már nagyon divatos life coach és business coach szakmába. Képzeljétek el amúgy egy kis érdekesség Brian Tracy-nek 150 coach dolgozik.


Nagyon fontos tisztázni egy coach nem pszihológus és nem is akar az lenni ebben a szerepében. Nem depresszióval vagy öngyilkossági kísérlet után keressük fel, hanem ha éppen nem tudunk dönteni egy nekünk fontos kérdésben és nem találjuk a kiutat.


De mit is jelent a coaching? Miért ilyen népszerű? És mitől függ az, hogy valakiből sikeres coach lesz-e? Ezekre a kérdésekre egy kolléga válaszait idézem a coachingandlove-tól.


Ahhoz, hogy valaki szakmailag sikeres legyen coachként, több esszenciális összetevő szükséges. A coaching munkához a coach részéről megfelelő önismeret és szakmai tudás szükséges. A legfontosabb a coach személyisége, jelenléte, értő figyelem, kedvesség, empatikus képessége, amellyel kísérni tudja ügyfelét a folyamatban.

A coaching egy inspiráló, fókuszált segítő beszélgetés, mely az ügyfelet viszi előrébb. A coaching egy segítő beszélgetés, amelynek célja a kliens támogatása az őt foglalkoztató magánéleti vagy szakmai témában. A coaching során a coach teljesen a kliensre figyelve, reflexiós kérdésekkel együttgondolkodik vele, segíti jelenlegi helyzete megértésében, céljai feltárásában és megvalósításában. Perspektívát váltunk, feltérképezzük erőforrásiankat, tudatosítunk és eszközöket kapunk a későbbi nehéz helyzetek megoldásához, kezeléséhez is. A coaching mindig egy folyamat, amely nagyon inspiráló! Önismeretet és önmegértést ad. Hangulata pozitív és szeretettel teli. Népszerűségének oka a hatékonyága és pozitív, energetizáló hangulata. Aki valaha volt már coachnál vagy dolgozott coachként, az megtapasztalta milyen érzés, amikor érdek nélkül hallgatnak minket és teljesen ránk figyelnek. Együttgondolkodunk a minket foglalkoztató kérdésekről, őszinte, bizalmi légkörben. A mindennapi életünkben során sajnos nagyon kevés olyan helyzet adódik, ahol igazán megfelelés és elvárások nélkül önmagunk lehetünk, amikor csak rólunk szól egy beszélgetés és a másik fél érdek nélkül, tiszta segítő szándékból figyel, kérdez, hallgat. Éppen ezért értékelődnek fel azok a helyzetek, ahol ezt megtapasztalhatjuk. Úgy gondolom, hogy ez adja a coaching lényegét és varázserejét, ebben a nyitott, nyugodt, bizalmi térben történnek a csodák. Jó ebben a szeretetteljes, tiszta légkörben benne lenni munkánkat vagy magánletünket érintő kérdéseinkkel. Megnyílhatunk önmagunk számára és közelebb juthatunk álmaink, vágyaink, lelkünk felé. A coach ehhez a szakmai tudását, tapasztalatát, személyiségét, figyelmét és kérdéseit adja.

A coachignak számtalan előnye van:

 • hatékony, gyorsan hoz változásokat az életünkben

 • nemcsak a múltban időzünk, hanem a jelenre és jövőre fókuszálunk

 • időt fordíthatunk általa önmagunkra

 • nem vagyunk egyedül benne

 • osztatlan figyelemben lesz részünk

 • elgondolkodtató kérdéseket kapunk

 • mélyül önsimeretünk

 • több életterülettel is foglalkozunk

 • inspirálódunk

 • megvalósítjuk céljainkat

 • több lesz az energiánk, lendületünk


Kedvet kaptál egy coaching üléshez? Meg akarod végre oldani a problémád? Beszéljünk róla!

Jelentkezz egy ingyenes és kötöttségmentes Life vagy Business Coaching beszélgetésre:

bottom of page