top of page

A költségek

Nagyon sokan hajlamosak vállat vonni a befektetések költségeire, arra figyelmet sem fordítva. Ez egy iszonyatosan nagy hiba, hiszen ha hosszútávú befektetők vagyunk és folyamatosan magas költségeket fizetünk, akkor saját magunkat hátráltatjuk anyagilag. Nyilván ez az a terület ahol nekünk kell résen lennünk, hiszen konstrukciónként, cégenként és eszközönként változnak a költségeink.

Érdemes kihasználnunk az ingyenes beutalásokat és a cégeket, akik ténylegesen értünk versenyeznek! Hiszen akár ugyanazt a terméket is megvehetjük két cégnél, de a végén a saját eredményünkön érezzük azt, hogy mennyivel kevesebbet is nyertünk, mert lusták vagy figyelmetlenek voltunk. Ne tévesszen meg a magas jövőbeli hozam lehetősége és ne mond azt magadnak, hogy nem számít 1-2% költségkülönbség! Igenis számít! Több tízmillió forintot néhány évtized alatt, ami a te anyagi szabadságodat jelenti. A bakok és alkalmazások szó szerint elporszívózzák előled a hasznodat! Például olcsóbb a közvetlen kötvény, részvény és Kriptovaluta vásárlás, valamint az ETF vásárlás is szemben a befektetési alapokkal, vagy az életbiztosításokkal összekötött befektetéseknél.


Számolnunk kell több esetben vételi, eladási, számlavezetési díjakkal is, valamint a nyereségadót sem szabad figyelmen kívül hagyni! Gondolkodtál valaka TBSZ számlában? Vagy ezt most hallod először? A vételi költségek mellett a befektetéseknél az adó az a kategória, amire nem tudunk egy idő után csak úgy legyinteni, hiszen a nyereségeinkből adókötelezettség keletkezik. Például az osztalékfizetés esetén adóterhünk keletkezik és a Kriptonyereség realizálásánál is. A Kriptovaluták konkrét adózására egy egész fejezetet szenteltem a Kriptovalutákról Konyhanyelven című könyvemben.


És te? Mit tartasz a legádázabb költségnek? Gondolt át!


Ha bővebben édrekelnek a befektetések költségei, akkor olvasd el a könyvemet!

bottom of page