top of page

9 OK: Mikor Érdemes Bankot Váltanod? Hasznos Tanácsok a Pénzügyi Döntésekhez

A bankváltás egy komoly döntés, amelynek különböző motivációi lehetnek, és amely számos előnyt hozhat magával. Ebben a cikkben felfedezzük, mikor érdemes fontolóra venni a bankváltást, és hogyan lehet a pénzügyi döntéseinket még hatékonyabban kezelni. Hiszen a bank nem ingyen tartja a te pénzedet, csak erről nem szeretnek beszélni... Erre vagyok én itt neked, az ÉletSuli pénzügyi oktatóklubból! Mert számít, hogy gyorsan gazdagodj, ahhoz pedig a költségekkel tudatosan kell bánnod!

Menjünk csak sorban, mi a válásnak az oka:


  1. Magas Díjak és Költségek: Ha a jelenlegi bankod magas díjakat vagy rejtett költségeket számol fel, érdemes lehet alternatív bankokat keresni, amelyek kedvezőbb feltételeket kínálnak. Persze a hitelt vedd figyelembe ha van vagy tervezel, mert akkor teljesen más konstrukciókat kínálnak. Vállalkozóként kell-e még egy bankszámla? Vannak olcsó online bankok is, ahol nincs esetleg számlavezetési díj? Érdemes körbenézni, mert éves 100 ezer forint költség hamar összejön egy prémium bankszámlával, ami lehet nem is lenne szükséges kiadás, hanem megforgatható, felszabadítható tőke lenne!

  2. Alacsony Kamatlábak: Ha a megtakarítási lehetőségek alacsony kamatlábakkal rendelkeznek, más bankoknál lehetnek olyan lehetőségek, ahol jobb hozamokra vagy kölcsönfeltételekre számíthatsz. Tehát az előbb említett kölcsön is fontos tényező! Ha külsős független pénzügyi tanácsadónál veszed fel a hitelt még lehet, hogy a saját bankodban is kedvezményt tud neked partnerként kialkudni! Érdemes ilyen részletekre is figyelni!

  3. Szolgáltatások Hiánya vagy Minőségi Problémák: Az elégedetlenség, például a rossz ügyfélszolgálat vagy a hiányzó online szolgáltatások jó indok lehet a bankváltásra. Tehát ha nem működik jól az online bankolásod, nem érzed azt, hogy megbecsülnek, akkor nyudogtan sétálj el! A bankolásnak és a gazdagságnak szerintem örömnek kell lennie és ha sok pénzt tervezel befektetni, akkor szükséged van egy használható bankszámlára, ami otthonról is működik!

  4. Jobb Online Funkciók: Ha fontos számodra az online bankolás és a digitális szolgáltatások, akkor érdemes lehet olyan bankot választani, amely erőteljes online jelenléttel rendelkezik. Nekem ez kiemelten fontos volt, hiszen a bankomnál brókerszámlám is van és a TBSZ számlámat így tudom kényelmesen növelni otthonról is.

  5. Különleges Akciók és Ajánlatok: Néhány bank időszakosan különleges akciókat és ajánlatokat kínál új ügyfeleknek. Ezen ajánlatok kihasználása jelentős megtakarítást eredményezhet. Nyilván megfontoltan dönts és ha pár ezer forintról van szó összesen, de amúgy a másik bankhoz visszamennél, akkor érdemes nem megtenni a váltást. Amúgy azt mondják ritkábban vált az ember bankot, mint házastársat.

  6. Lakóhely Változása: Ha költözöl, és a jelenlegi bankod nem rendelkezik elérhetőséggel az új helyen, fontolóra veheted egy másik bank kiválasztását. Ez külföldre költözésnél is jó lehetőség a felszámolásra, kivéve ha szükséged van egy magyar bankra és vannak vagy maradnak magyar számláid. Én például rendelkezem Magyarországon 18 éves korom óta bankszámlával és a külföldi életem alatt sem szüntettem meg, és sokszor jól jött, hogy nem Euróban kellett költenem és napokat várni egy-egy tranzakcóra!

  7. Változó Pénzügyi Szükségletek: Az élethelyzeteink változnak, és a pénzügyi igényeink is változnak. Egy másik bank kínálhat olyan termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyek jobban megfelelnek jelenlegi szükségleteidnek. Például ha szüksége van egy Mr vizsgálatra van olyan számla, ahol ingyen megkapod és biztosítva vagy általa, de a másik oldalról amúgy is kifizetnéd ezt a 40-50 ezer Forintos MR díjat. Tehát a benefit-eket is nézni kell bizonyos kor felett. De ez csak egy példa volt.

  8. Innováció és Technológiai Előrelépések: Azok számára, akik értékelik a pénzügyi innovációkat és a modern technológiákat, egy olyan bank választása, amely a legújabb fejlesztéseket kínálja, lehet vonzó. Vagy akár egy extra ingyenes online számla nyitása, mint például a Revolut.

  9. Személyes Preferenciák és Értékek: A bankválasztásnál a személyes preferenciák és értékek is fontosak. Például, ha a fenntarthatóság fontos számodra, egy olyan bankot választhatsz, amely hangsúlyozza az ezen értékek mentén történő működést.

Fontos megjegyezni, hogy a bankváltás nem mindig egyszerű procedúra, és az átmenet során számos tényezőt kell figyelembe venni. Idegesítő lesz a csoportos beszedések átrakása és egyé dolgok is. Érdemes alaposan átgondolni a döntést, és szükség esetén szakértők segítségét kérni. A bankváltás általában a pénzügyi egészséged és elégedettséged javítását célozza meg, vagy a megtakarítást tehát érdemes alaposan megvizsgálni, miért és mikor választasz másik bankot.


Akarsz a pénzügyeidről tanulni és nem csak az egyik napról a másikra élni?

Légy te is ÉletSulis! Magyarország legátfogóbb pénzügyi oktatóklubja tárt karokkal vár téged is!


Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!
Comments


bottom of page