top of page

4 dolog, amit a gazdagság felé vezető úton le kell küzdened: Vagyonépítés elhatározással

Nagyon sok embernél látom azt, hogy szeretnének gazdaggá válni! Na de mi hiányzik a legtöbb embernél ebből a képletből? Miért nem érik el szerintem az átlagemberek a vagyont, a bőséget és azt az áhított passzív jövedelmet, amire vágynak?


Íme azok a pontok, amiket én nehéznek látok sok kezdőnél:


  1. Túl hosszúnak tűnik az út és nem állítanak fel részcélokat

  2. Nincs pénzügyi ismeretük és nem látják át, hogy miképp eszközöljék az első lépéseket

  3. Nincs támogató és hasonlóan anyaglilag tudatosan gondolkozó közösségük

  4. Belefáradnak a mindennapi anyagi tudatosságbaMost nézzük meg a pontokat egyesével


1.Túl hosszúnak tűnik az út és nem állítanak fel részcélokat


A hosszú távú célkitűzéseik megvalósítása előtt sokak számára elbizonytalanító lehet az út hossza, különféle kihívások és akadályok sorozatával. Tehát valójában nem tudod az utad elején azt, hogy mennyi pénzre is lesz szükséged és nagyban megnehezíti a tervezésed az is, hogy nem tudod mennyi pénzből élsz meg egy hónapban! Ha ez a szám meglenne, akkor érdemes lenne már azt is látnod, hogy egy évben összesen mennyi pénzből élsz meg kényelmesen, hiszen nem minden hónapban egyformán költünk! Az ember ajándékoz, családot látogat, kocsit szereltet, nyaral, tönkremegy a bojlere és le kell cserélnie, vagy épp vesz egy új laptopot! Ha tudod például, hogy három évente átlagosan veszel egy új laptopot és telefont és ez nagyjából 1-2 milliós költség, akkor ezzel akár tudsz előre is tervezni és tenni rá félre pénzt!


Megoldás: Tudd a költségeid pontosan! Ebben segíthet a weboldalamon a bevétel-kiadás tervező vállalkozóknak, befektetőknek excel, amit én is használok.


Itt a YouTube videó róla:


A részcélok hiánya miatt elveszhetnek az iránytű nélküli tengerben az emberek, így motivációjuk hanyatlani kezd.

Magyarán ha mondjuk látod, hogy 200-400 millió forint passzív hozamából élnél meg mondjuk egy részvényportfólió esetén, akkor ha havi 400 ezret keresel ez kezdőként teljes mértékben elérhetetlennek tűnik neked! Miért? Mert kiszámolod, hogy kezdetben csak évi 480 ezer forintot tudsz félretenni és lemondasz az egészről! A kreativitást pedig nem is látod az elején, hogy hogyan lehet ezt a számot növelni! Az pedig még elképzelhetetlen számodra, hogy a tőkéd, amit bepakolsz növekedésen mehet át és maga a tőkegyarapodás, például ha évi 9%- ot gyaparszik ez a tőke, akkor az neked azt jelenti, hogy közelebb vagy az álomösszegedhez!


Javaslom, hogy a számodat, mondjuk ha az a Te esetedben a 200 millió forint vagyon, akkor oszd el és mondjuk részcélokat próbálj meg elérni évente! Mondjuk az első évben 2 millió forint legyen a befektetési célod, tanulj ki egy új szakmát és építs mellékjövedelmet, skálázd a vállalkozásod, csökkentsd a költségeid 5%-al és legyen a következő cél évi 3,5 millió! Ha ezt eléred, akkor az első 5 évben így állsz a részvénypiacon:


  1. 2 millió munkabér befektetés (tőke) + potenciális árfolyamnyereség + osztalék újravefektetve

  2. 5,5 millió + potenciális árfolyamnyereség + osztalék újravefektetve

  3. 8,5 millió + potenciális árfolyamnyereség + osztalék újravefektetve

Ha egy szép időszakot fogsz ki, hiszen az idő is tényező, magyarár ha elkapsz mondjuk egy váslágciklus felfelé ívelő szakaszát, akkor megeshet az hogy könnyen néhány jó részvénnyel már túlléped a 10 milliós álomösszeged és részcélod!


Így értheted azt is, hogy minden évben olyan, mintha 3,3 milliót fektették volna be, holott az első évben csak kettőt!


De ami fontos, hogy legyenek részcélok és az első 1 milliód is pontosan olyan, vagy talán még fontosabb, mint a többi, mert ott indulsz el az úton! Én legalábbis baromi büszke voltam magamra!


2. Nincs pénzügyi ismeretük és nem látják át, hogy miképp eszközöljék az első lépéseket


A pénzügyi analfabetizmus gyakran sújtja az embereket, és azok, akik nincsenek tisztában az alapvető pénzügyi fogalmakkal, elvesznek az első lépéseknél. Az ÉletSuli pénzügyi oktatóklub segítséget nyújthat az alapvető ismeretek megszerzésében és segíthet átlátható útmutatást nyújtani az első lépésekhez, majd egészen elvisz a komoly portfólióépítési és befektetési tudáshoz téged!


Ne engedd meg magadnak, hogy azok közé tartozz, akik azzal takargatják magukat, hogy az iskolában nem tanultak a pénzről! Nem ez volt a töritanár feladata és az iskola nem befektetőket, hanem munkásokat képez vállalatoknak! Neked meg kell törd ezt a kódot és erre van az Élet sulija! Meg amúgy is ez egy olyan dolog, ami a mindennapi emberek felé csak néhány évtizede jut el ilyen egyszerűen! Ha olyan emberek olvassák most ezt, akik 25 éve befektetők szerintem el tudnák mondani, hogy mennyivel kevesebb tudás és alkalmazás állt a rendelkezésükre 👌


3. Nincs támogató és hasonlóan anyaglilag tudatosan gondolkozó közösségük


Sokan hajlamosak a környezetükhöz igazodni, és ha nincs támogató közösség, akik hasonlóan gondolkodnak és érdeklődnek a pénzügyek iránt, könnyen elveszíthetik a lendületüket és lelkesedésüket. Főleg, ha a család vagy az ember párja nem tudatosan áll a pénzügyekhez, akkor nehéz gazdaggá válni! Tudom, hogy ez a mondat kellemetlenül érint sokakat, de ha nálatok a szülők hitelből éltek egész életükben, akkor nagyon nehéz őket az újabb fogyasztásról lebeszélni és arra sarkalni őket, hogy megtakarításokat képezzenek! De ha nincs, szerintem akkor meg kell keresni azokat az embereket, akik ugyan úgy, mint te a gazdagsárga hajtanak és a szabad életre! Engem a nyugdíjas állás szó inkább taszít, mint örülök neki! Tudom, hogy sokan így élnek, de én soha nem tudtam volna így élni, mert ehhez túlságosan szenvedélyesen akartam nagyobb álmaimat megvalósítani, nap, mint nap! Az ÉletSuli pénzügyi oktatóklub lehetőséget kínál arra, hogy olyan emberekkel találkozzanak egymással virtuálisan, akik hasonló célokat tűztek ki maguk elé, és kölcsönösen támogatják egymást. De gondolj bele, ha szingli vagy, akkor a társkeresőre mész! Ha gazdag akarsz lenni, akkor meg az a logikus, hogy olyan emberek közé, akik szintén szeretik a pénzt!


4. Belefáradnak a mindennapi anyagi tudatosságba


A mindennapi anyagi tudatosság fenntartása hosszú távon kihívást jelenthet, és az emberek könnyen elveszthetik a kedvüket, ha belefáradnak az állandó figyelemmel kísért pénzügyi tervezésbe. Meg ugye sokszor nem hajlandóak jobban fizető munkák után menni és ezért csak és kizárólag a lemondások útján próbálnak gazdahodni! Nem véletlen beszélek az ÉletSulis videóimban arról, hogy hogyan legyen gazdagabb karrierutad, mert ezzel gazdagabb leszel és ha akarsz több lehetőséged lesz! Nekem mindegy, hogy te befektető leszel-e végül, vagy csak jobban akarsz élni! Rábeszélni úgy se tudlak, ha nem jön a vágyad! Viszont ha 20%-al többet keresel innentől a karriervideóimnak köszönhetően, már bőven kitermeltem neked a klubtagságod árát! Ez a lényeg, hogy ez egy olyan klub, amiben csak win-win szituáció létezik, ha elhatározottan lépsz be és cselekedésre készen!


Nekem nem az a célom, hogy kuporgass, hanem tudatosan élj és sokan összekeverik a töpögetést a célirányos megtakarításokkal! Egy befektetőnek igen is szép szó a takarékosság! Ezt tudatosítsd magadban!


Ebben a YouTube videómban beszéltem elég részletesen arról is, hogy szerintem hogyan érhetik el az átlagemberek, átlag fizetésből a FIRE anyagi szabadságot és válhatnak korai nyugdíjassá! Így ha van kedved akkor a blog elolvasása után ezt is érdemes, hogy megnézd! Továbbá nagy szeretettel várlak az ÉletSuli pénzügyi oktatóklubba, ha komolyan gondolod ezt a szabadabb élet felé vezető utat!

Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!


Comentarios


bottom of page