top of page

13 hátránya a részvénybefektetéseknek, amiről tudnod kell, mielőtt befektetővé válasz!

Részvénybefektetések izgalmas lehetőséget kínálnak a hozamok növelésére és a vagyon gyarapítására, azonban fontos tudatosítani, hogy minden befektetési forma magában hordoz bizonyos kockázatokat és hátrányokat is és kár lenne ezt is eltagadni. Jobb látni az utad elején! Bár jómagam nagy hívője vagyok a részvénybefektetésnek is de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének más alternatívák a pénzcsinálásra. Hiszen ha ügyesebb vállalkozó vagy, akkor ott hamarabb forgatod mondjuk meg a pénzed, nyilván másabb rizikófaktorokkal és energia befektetéssel. Ez inkább egy hosszú út, ha ebből akar valaki gazdaggá válni. FIRE, azaz Financial Independence Retimement Early mozgalom, magyarul korai nyugdíjbavonulás. Erről szólnak a pénzügyi könyveim, és a Takarékos Milliomos Képző igazán el tudja indítani az embert ezen az úton! Rengetegen a Részvénypiac segítségével érik el ezt a nagy részvénygyarapodást, mindezt munkajövedelemből. Ez a teljes anyagi szabadság a passzív bevételekből. Erről nagyon sokat tanítok az ÉletSuliban egészen a megtakarítások szintjétől kedzve. Ez a cikk most azt kívánja bemutatni, hogy bár a részvénybefektetések vonzóak lehetnek, mégis milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kezdő befektetőknek. Remélem sokat spórolok neked most ezzel a befektetési költségeiden!


 1. Piacelemzés Kihívásai: Részvények vásárlása előtt alapos piacelemzés szükséges, ami számottevő időt és erőforrásokat igényel. Nem mindenki rendelkezik azzal a szaktudással, ami szükséges a megfelelő elemzéshez. Sokszor egy ETF kiválasztása nagy fejtörést okoz egy kezdőnek, és mindezt a teljes költségek figyelembevétele nélkül akarja megtenni. A legelső lépés általában egy SnP 500 vagy hasonló nagy részvénypiaci ETF vásárlása. Ezzel igaz diverzifikált leszel, de sok esetben marad az országkockázatod! Sok ETF között amúgy is csak 5-10%-os átfedés van és ezért is kell ennek is utánanézni alaposan!

 2. Változékony Piaci Környezet: A részvénypiac jellemzően változékony, és az árak gyorsan változhatnak. Ez a környezet kockázatokat rejthet magában a befektetők számára, különösen a kevésbé tapasztaltak számára. Mondjuk ha veszel egy olyan részvényt, ami magas osztalékot fizet, majd egyik napról a másikra beszünteti az osztalékfizetést (például: Enviva, 2023) , akkor a befektetők bizalma meginog és vészesen csökken annak az ára. Ha túl nagy része volt ez a portfóliódnak, igen csak elveheti a kedved a további pozíciónyitásoktól.

 3. Kockázat a Veszteségekre: A részvényárfolyamok csökkenése esetén a befektetők veszteséget szenvedhetnek el. A kockázat minimalizálása érdekében szükség van a megfelelő diverzifikációra és az eszközalapú kockázatkezelésre is, valamint a home country bias elengedésére! Erről sokat írtam a Tanrágy neve: Élet című könyvemben!

 4. Kamatlábak És Gazdasági Faktorok: A kamatlábak, gazdasági hírek és egyéb makrogazdasági tényezők jelentős hatással lehetnek a részvényárakra. Ezek a tényezők olykor kiszámíthatatlanok, és befolyásolhatják a részvénybefektetések értékét. Mont pozitívan, mind negatívan.

 5. Hosszú Távú Befektetési Időtartam: A részvénybefektetések általában hosszú távú stratégiát igényelnek. Szakmailag a plussz 10 év az elfogadott. Azoknak, akik rövid távú nyereségre várnak, kockázatot jelenthet a piaci ingadozások miatt. Tehát nagy tévedése a kezdőknek, hogy ebből egy pillanat alatt passzív bevételt generálnak, amiből meg tudnak kényelmesen élni! Ez pont ugyan az a humbug, amit a kriptobefektetőkkel hitetnek el! Illetve nem kell Forexezni sem, ez is egy baromi nagy kezdő tévedés, hogy a tőzsde az egyenlő a napi kereskedéssel.

 6. Osztalékkifizetés Bizonytalansága: Bár egyes részvények osztalékot fizetnek, az osztalékkifizetés bizonytalan lehet, és nem mindig garantált. Ez befolyásolhatja a befektetők jövedelmi terveit. Vannak azonban osztalékfizetésben kimagaslóan jól teljesítő részvények. Például a Coca-Cola egy dividend arisztokrata.

 7. Információhiány és Manipuláció: Az információhiány és a piaci manipuláció kockázata létezik a részvénypiacon is, különösen a nem tapasztalt befektetők számára. Ezért egy napi áringadozás könnyen kiszállásra tudja késztetni a kezdő befektetőket.

 8. Adókötelezettségek: Részvényekből származó jövedelem esetén adókötelezettségek merülhetnek fel, ami eszébe se jut egy kezdőnek. Fontos figyelembe venni ezeket a kötelezettségeket a megtakarítások tervezésekor. Vannak kivételek, mint például a TBSZ számla!

 9. Költségek és Díjak: A részvénybefektetésekhez kapcsolódó költségek és díjak, például a brókerdíjak, kezelési költségek, csökkenthetik a hozamokat. Ezzel évtizedek alatt, ha az ember nem vigyáz milliókat veszíthet a FIRE útján.

 10. Piaci Volatilitás: A részvények árfolyama folyamatosan változik a piaci feltételek és gazdasági események függvényében. A volatilitásnak kitett befektetők számára ez ingadozásokat és időszakos értékvesztéseket jelentkezhetnek... és jelentkeznek is. Ezt nem biztos, hogy mindenki ki bírja várni ép ésszel. Komoly álmatlan éjszakái lehetnek egy embernek az első néhány megélt válságperiódus kiülése alatt.

 11. Kockázatok Diverzifikáció Hiányában: Bár a diverzifikáció az egyik alapvető befektetési elv, a részvényekre való túlzottan nagy mértékű támaszkodás növeli a portfólió kockázatát. A koncentrált részvényportfóliók nagyobb veszteségeket eredményezhetnek egy-egy cég rossz teljesítménye esetén. Magyarán, ha 10 részvényed van nagyobb az esélye az anyagi csődnek, mint 100 részvénnyel.

 12. Dividendek, azaz Osztalékok Kiszámíthatatlansága: Nem minden részvény fizet rendszeresen osztalékot, és az osztalékok mértéke is változhat. Ez kiszámíthatatlanságot eredményez a befektetők számára, különösen azok számára, akik számítanak az osztalékbevételekre a passzív bevételükben és azt nem forgatják már vissza. Ide tartozik amúgy az újrabefektetési rizikó is!

 13. Cégek Költségei: A részvények vásárlása és kezelése bizonyos költségekkel jár, például brókerdíjak és kezelési költségek. Ezek a költségek hosszú távon csökkenthetik a hozamokat, különösen ha nem figyelünk oda a költségekre. Az a legnagyobb baj talán, hogy egy kezdő nem szán elég figyelmet, hogy hol nyitja meg a számláit, és legyint a pár száz forintos havi és pozíciódíjakra, majd ha 2-3 év múlva folyamatos vásárlás esetén összeadja azokat, akkor igencsak meglepődik, hogy mennyit veszített ezzel.


Hogyan Kezeljük Ezeket A Kockázatokat?


Az előzőekben említett kockázatok nem azt jelentik, hogy a részvényeket el kell kerülni. Sőt! Ha gazdag akarsz lenni, én inkább bátorítalak rá! Mert csodálatos érzés, ha sikerül kiválasztani a jó termékeket és nyereséget érsz el vele, valamint anyagilag függetlenné válsz! Ellenkezőleg, tudatos és jól megfontolt döntésekkel a befektetők minimalizálhatják ezeket a kockázatokat. De javaslom, hogy először 3-4 hónapot tanulj és gyűjtsd a tőkét, majd utána kezdj csak el ténylegesen részvényeket vásárolni. Valamint legyen meg a vészhelyzeti alapod is!


 • Diverzifikáció:

 • Széleskörű diverzifikációval csökkenthetjük a portfólió kockázatát.

 • Kutatás és Tudatosság:

 • Alapos kutatás és piaci trendekkel való ismerkedés segít a befektetőnek időben reagálni a változásokra. Erre szolgál az ÉletSuli is, hogy megkönnyítse a befektetési ismeretek elsajátítását.

 • Hosszú Távú Szemlélet:

 • A részvénybefektetéseket hosszú távú célokra tervezzük, így a rövid távú volatilitások kevésbé befolyásolják a befektető döntéseit. ha ezt tudatosítják magukban.


Ha Te ezen az úton akarsz haladni, és gazdaggá válni portfólió által, akkor gratulálok először is, hiszen ez nagy elhivatottságot jelent és sok okos folyamatos pénzügyi döntést! Javaslom, hogy gyere az ÉletSuli oktatóklubba, mert a részvényekről is találsz fent egyszerűen megérthető oktató videós anyagot! Nagy szeretettel ajánlom, ha gazdagodni vágysz ezt a pénzügyi és befektetésoktató videótárat és a zárt, pénzügyileg motvált facebook közösségünket.
Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!

Forrásmegjelölés:

 • Bodie, Z., Kane, A., & Marcus, A. J. (2014). Investments. McGraw-Hill Education.

 • Malkiel, B. G. (2015). A Random Walk Down Wall Street. W. W. Norton & Company.

A pénzügyi döntések mindig az egyedi körülményekre szabottak, és a befektetőknek fontos megérteniük a kockázatokat a tudatos döntések érdekében. Ez és semelyik online tartalmam nem minősül pénzügyi tanácsadásnak. Oktatást végzek!

Comments


bottom of page