top of page

Új Blokklánc projekt a láthatáron - Lehetséges Airdrop!


Az Aptos projekt látható sikere után figyeltem fel egy Binance dukumentumban a Sui-ra, mit egy potenciális blokklánc-sikerprojektre a 2023-as évben.


Az izgalom azért is kezd érthetően nagy lenni a Kriptotérben, mert az Aptos projekt létrehozásánál azt suttogták róla, hogy ez a projekt lehet az új Solana. Ami az Aptos árvlátozásást jelenti nem túloztak. Ha december végén táraztál be Aptos-ból akkor most coinonként 10 Dollárt íratsz magadnak jóvá.


Nyilván egy nagyszabású projekthez rengeteg kezdeti tőke és befektetés is szükséges. De honnan is kapta a pénzét a Sui projekt, amiből a fejlesztéseit intézi? A16z Crypto, FTX Ventures, Coinbase Ventures, Binance Labs, Circle Ventrues, Jump Crypto, Apollo. A teljesség igénye nélkül ezek azok a befektető partnerek, akik az Aptos-ba és a Sui-ba is láttak fantáziát.De mekkora fundraising (tőkegyűjtési) körről is beszélhetünk itt? Az első körben 36 Millió Dollárt sikerült gyűjteniük. Ebben Andreessen Horowitz volt Facebookos Kripto mérnök volt az élenjáró, aki magát a Mysten Labs-ot létrehozta. Majd az ezt követő második körös gyűjtés őrületes 300 Millió Dollárt hozott össze. Ez a hatalmas érdeklődés már ebben a kezdeti szakaszban egy 2 Milliárd Dolláros cégértékké nőtte ki magát. Seed gyűjtés egyébként ebben az esetben nem történt.


Viszonyítási alapként érdemes összehasonlítani az Aptos befektetési köreivel. Ahol a seed kör 200 Millió Dollár valamint az A körös befektetési kör 150 Millió Dollárt hozott össze. Jelenlegi cégértékük ismételten a 2 Milliárd Dolláros cégérték felett helyezkedik el.


Ahogy azt sejthetjük, amint az Aptos nevű blokklánc projektnél is történt a gyors nagyközönség felé való prezentálás és a Top tőzsdéken való gyors listázás ez nem fog a Sui esetében sem másképp történni, már a befektetési egységeket látva az érdekeltségek egy gyors Binance és Coinbase listázást mutatnak.


A történet spekulációs része abban rejlik, hogy aki az Aptos tesztnetet használta, az kapott egy busás Airdrop összeget nagyjából 7000 Dollár nagyságban Aptos-ban mérve. Így most nagyon sokan úgy gondolják, hogy egy hasonló Airdrop lesz a Sui esetében is a nagy hasonlóságok végett. Ez igaz nem megerősített információ!


Legyen szó itt arról, hogy a Sui feltalálói a Facebooknál dolgoztak mérnökként, ugyan úgy, mint az Aptos feltalálói. Csak, hogy néhány nevet említsünk meg, akik a Facebook Diem Kriptoprojekténél dolgoztak vezető pozícióban, valamint a Move programozási nyelvet segítettek fejleszteni:


Evan Cheng (Társfeltaláló és CEO Mysten Labs)

Adeniyi Abiodun (Társalapító és CPO Mysten Labs)

Sam Blackshear (Társalapító és CTO Mysten Labs)

George Danezis (Fő Kutató a Mysten Labs-nál, a Security és Privacy Engineering Professzor)


De miért is nem maradtak ezek az emberek a Facebooknál és a Diem projektnél? Mint jól tudjuk a Facebook nem arról híres, hogy a jogszabályok kedveznek nekik és ez a Diem bevezetésénél is pontosan így történt. Erre a hírre két korábbi Facebook dolgozónak elege lett és Mo Shaikh és Avery Ching megalkották az Aptost a Move programozási nyelv segítségével. Ezek után a többi fent felsorolt mérnök és kutató is kilépett, hogy megalkossák a Mysten Labot. Így már érthető a projektek közötti nagy hasonlóság, hiszen a mérnöki gárda korábban egy csapatot alkotott a Facebooknál. Talán azt már nem is kell részletezni, hogy ugyan ezekből az okokból a Sui is a Move programnyelven épül.


Ennek egyébként az oka az, hogy ennek a programnyelvnek a segítségével ezek a blokkláncok extrém sebességre tehetnek szert.


Vegyünk egy kis összehasonlítást a paraméterekben így jobban megértjük, hogy mik is ezek a képességek.


Ethereum: Az Ethereum ugyebár Solidity program nyelvet használ és a TPS 45, valamint a véglegesítés nagyjából 1 percbe telik a blokkláncon.

Solana: A Solana Rust, C++ és C programnyelveket használ, maximális TPS 65.000 és 2-6 másodperc a véglegesség.

Aptos: Move pogramnyelv eredeti verzióját használja, 160.000 TPS a maximális gyorsasága, melyből a gyorsasági teszten 130.000 TPS-t ért el valamint a véglegességet már egy másodperc alatt teljesíti.

Sui: A Sui a Sui Move továbbfejlesztett programnyelvet használja és a TPS-nél elmondható az, hogy potenciálisan végtelen lesz melyből már a speed teszten 120.000 TPS-t bizonyított is. A véglegesség szintén egy másodperc alatt teljesíthető.


Ha technológiailag beszélünk, akkor láthatjuk, hogy miért is hívják ezt a kettő új blokkláncot a Solana lepipálójának és miért is ekkora az érdeklődés. Innen jön a nagy Hype és az Airdrop gondolata sem tűnik már innen túl távolinak. Igaz kiadtak egy Twitter posztot arról, hogy nem lesz Airdropjuk, de még csak a Devnet szakaszban (fejlesztés) tartanak, tehát még a tesztnet szakasz is várat magára. Ennek a további oka az is lehet, hogy minden egyes új projekt az éterben egy új csalásra is lehetőséget ad és ezzel a hírrel próbálják távol tartani a fejlesztők az ártatlan felhasználókat a lehetséges scam-ektől.


Ha egy kicsit a szívükre tesszük a kezünket, akkor tudjuk nagyon jól, hogy az átlag felhasználó tudáshiánya vezet ezeknek a scameknek a tömegéhez és nyilván miközben olvastad ezt a cikket már gondolkozol rajta, hogy hogyan is lehet ebben résztvenni.


A másik oldalról a bizalmat az Airdrophoz az adhatja, hogy a tokenómia még nem lett teljes mértékben definiálva, így ez egy potenciális teret ad az airdropra viszont az már meg lett állapítva, hogy 10.000.000.000 darab lesz a teljes kínálat.


A Sui token felhasználása többek között gas feek-re, governance tokenként és validátor kifizető mechanizmusként is fog működni. Ismételten érdemes a szemünk előtt tartani a tényt, hogy mielőtt túlságosan elragadtatnánk magunkat a devnet fázisban vagyunk.


De mit is tehetsz? Ha szeretnéd már a devnetet tudod használni és kipróbálni, így amire a tesztnet jön már képben lehetsz. Amit tenned kell az a Sui walletnek a letöltése, ami egy böngésző bővítményként funkciónál, ugyan úgy, mint egy Metamask. Le kell töltened, meg kell adnod egy jelszót a belépéshez és le kell írnod magadnak a seed words-öket. (12 szó! Ha nem érted, hogy ez pontosan micsoda, akkor megtalálód a Kriptovalutákról Konyhanyelven című könyvemben)A Sui walletben úgynevezett Dev-net tokeneket lehet jelenleg igényelni és Teszt NFT-ket lehet mintelni. Emellett NFT-ket létrehozni és egy két játékban részt venni. Továbbá a MOVE EX app.movex.exchange programal összekötni a tárcát, ahol Claim-elni lehet teszt tokeneket, amivel teszt swappokat lehet csinálni.

Hasznos linkek a Discordjukból kismáolva:

Forrás Linkek:

https://twitter.com/SuiNetwork

https://docs.sui.io/explore/prototypes

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page