top of page

Állampapír és babakötvény


Nagyon sokan kérdeztetek engem az elmúlt időben a Magyar Állampapírokról, hiszen a prémium magyar állampapírnak a hét éves futamidőre vonatkozó kamatszázaléka igencsak megugrott és jelen pillanatban 16%-os aktuális kamatot biztosít azoknak akik most lépnek be.


Általánosságban véve elmondható, hogy azoknak a befektetőknek való az állampapír, akiknek középtávú céljaik vannak, gyermekeiknek szeretnének megtakarítani továbbá nem szeretnék, ha az infláció a megtakarításaikat, amit nem költenek el feleméssze.


Mindig felmerül a kérdés a biztonsággal kapcsolatban, amikor egy pénzügyi termékről beszélünk. Az állampapírok esetében akkor beszélnénk bajról, ha Magyarországot az államcsőd fenyegetné.


Magának az állampapírnak több típusát különböztetjük meg.


1. Futamidő szerinti megkülönböztetés.

2. Lakossági és nem lakossági.


1. Futamidő szerinti megkülönböztetés


A. Diszkont kincstárjegyek, melyeknek futamideje egy évnél rövidebb.

Ebben az esetben már a név árulkodik. A diszkont szó, az angol discount szóból származik, azaz a megvétel napján olcsóbb maga az állampapír, mint amit a kivételi/lejárati nem kézhez kap a vásárlója. Tehát itt nincsen kamat, de mivel olcsóbban volt maga a termék megvásárolva ezért azt kell tudni róla, hogy így keletkezik a többletünk belőle. Ennek 3, 6 és 12 hónapos fajtáit különböztetjük meg.


B. Fix futamidejű állampapírok. Ezek már években mérhetőek 1-től egészen 20 éves verziókig terjednek ezek a fajta állampapírok. Maga a felhasználó kell itt, hogy eldöntse, hogy milyen hosszútávban gondolkozik. Illetve általánosságban elmondható, hogy itt többfajta kamatot is kiválaszthatnak.


C. Speciális állampapírok

Ide tartozik például a Magyar Állampapír Plussz vagy éppenséggel a Babakötvény, ami mindig a gyermek 18. életévében jár le. Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek** számára az állam 42500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. Elég sok ismerősömmel beszéltem a Babakötvénnyel kapcsolatban és az a tapasztalat, hogy nem igénylik az emberek, mert nem tudják miképp kell megigényelni.


Egyébként meg szeretném jegyezni, hogy ez nem csak a Magyarország területén élő magyar állampolgároknak ját, hanem a külföldi gyermek a 2005. évi CLXXIV. törvényt (Fétám Tv.) módosító 2017. évi CXCIII. törvény alapján a Magyarország területén kívül élő:

a) a hazai anyakönyvezés végzésére kijelölt anyakönyvi szerv által anyakönyvezett, 18. év alatti magyar állampolgár,

b) olyan nem magyar állampolgárságú, 18. évi alatti személy, aki „Magyar igazolvánnyal” rendelkezik és az állampolgárságától megfosztással járna, ha felvenné a magyar állampolgárságot.


2. Lakossági és nem lakossági. (Ha magánszemélyként akarsz vásárolni, akkor megveheted mind a lakossági mind a nem lakossági terméket. Az intézményi befektetőknek a lakossági termékek nem elérhetőek)


Nyilván amikor az ember állampapírt szeretne vásárolni, akkor nem szeretne folyamatosan a forgalmazóhelyekre szaladgálni. Mondjuk egy Postára vagy egy bankba. Szerencsére már nem is kell megtenni, hiszen https://www.allampapir.hu/forgalmazohelyek oldalon láthatjuk, hogy különböző oldalakon is lehet vásárolni állampapírokat otthonunk kényelméből. Én az Este Netbroker oldalát használom, aminek a megnyitásáház nem kell mást tenni, mint a https://netbroker.erstebroker.hu/regisztracio/urlap/erste-netbroker oldalon regisztrálni, amihez kapunk egy regisztrációs kódot, majd a legközelebbi Este Bank fiókba befáradni a számmal, hogy megnyithassuk a fiókot.Részletesebben pénzügyekről, termékekről és magukról az állampapírokról, akár arról, hogy miképp oldható fel egy állampapír ideje korán a most készülő könyvemben fogsz tudni olvasni, melynek a részleteiről hamarosan több információt fogsz találni a weboldalamon.


Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:

Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!

Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!
Comments


bottom of page